Van mijn dochter mocht ik meekijken naar een paar van de beste vloggers waarop onze laptop is geabonneerd

Een meisje dat zichzelf filmt. Beeld anp

Hallo, welkom allemaal op deze gloednieuwe vlog! Vandaag ga ik mijn nagels knippen, de kattenbak schoonmaken, een tattootje laten zetten, mijn wenkbrauwen epileren, mijn haar verven, de hond uitlaten, een stukje autorijden, een beetje gamen, in bad zitten, een broodje roosteren of iets anders waarvan gefossiliseerde lui uit het analoge tijdperk zich afvragen waarom je dat aan de rest van de wereld moet laten zien. Nou, dat is echt niet alleen maar exhibitionisme: geld speelt ook een rol. Zelfs een digibete papa kan in deze vlog het merk herkennen dat mij sponsort!

Gelukkig voor kinderen van digibeten is digibetisme niet erfelijk. Van mijn dochter, 9, mocht ik meekijken naar een paar van de beste vloggers waarop onze laptop is geabonneerd. Opvoeddeskundigen raden zulk meegluren tegenwoordig expliciet aan. Onlangs hoorde ik van een andere papa dat bij hem thuis gekreun en andere Gainsbourg-achtige geluiden uit een scherm waren gekomen en dus begon ik me af te vragen wat de vloggers in onze laptop allemaal doen.

Onze vloggers opereren allemaal nog in de categorie Alle Leeftijden, meen ik te hebben gezien. Bij meisje Bibi (242.987 abonnees) krijg je een prima beeld van het dagelijks leven van een 9-jarige. MeisjeDjamila (833.992 abonnees): veel met haar looks bezig, verder ongevaarlijk. Daanliesenkids (21.670 abonnees) en De Bellinga's (179.690 abonnees) gooien hun gezinsleven online te grabbel, maar geen censor hoeft van dit exhibitionisme wakker te liggen. Ik had wel moeite die vlogs uit te zitten. Het vergt concentratie een kwartier te kijken naar andermans kind dat cadeautjes uitpakt, en nog eens 20 minuten naar iemand die zijn haar verft. Na afloop had ik hetzelfde gevoel als vroeger na een minder goed gelukte artistieke Sovjet-film waarin iemand bijvoorbeeld 20 minuten zijn handen waste. Je zag daarin alleen nooit flesjes Fristi of flacons Dove.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.