Van Mierlo

MINISTER Van Mierlo van Buitenlandse Zaken en zijn collega Sorgdrager van Justitie leken aan de kwestie Bouterse een lelijke politieke schram over te kunnen houden....

De werkelijkheid van het debat was anders. Althans, voor iedereen die hun verdediging onbevooroordeeld op zich liet inwerken. Hetgeen niet eenvoudig was na alles wat er de laatste dagen over hun doen en laten te berde werd gebracht.

Feit is echter dat Van Mierlo, een man met veel parlementaire ervaring en - zeker waar het Suriname betreft - als minister van Buitenlandse Zaken bepaald niet onbekwaam, met een rustig, gedegen en op de keper beschouwd superieur verweer kwam.

Helaas bleek dat niet aan iedereen besteed te zijn. Illustratief voor de treurige stijl waarmee een deel van de Kamer het kabinet tegemoet trad, was de onheuse poging van kamervoorzitter Bukman (CDA) te voorkomen dat Van Mierlo als eerste zou reageren op de vele vragen die door de Kamer, en ook door de media, waren gesteld.

Volgens Bukman vereiste de hoffelijkheid tegenover 'mevrouw Sorgdrager' dat Van Mierlo haar voor liet gaan. Het motief daarvoor was klip en klaar: Sorgdrager is in zo'n debat veel kwetsbaarder dan Van Mierlo. Ze bracht het er overigens niet slecht vanaf.

Van Mierlo liet zich door Bukman niet van de wijs brengen en legde hem uit dat de hoffelijkheid (en de positie van Justitie in de zaak Bouterse) juist vereist dat Sorgdrager 'het laatste woord' kreeg. Hij had daaraan nog kunnen toevoegen dat het niet zo vreemd is dat een vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken, die zwaar wordt aangevallen, zelf zijn verdediging voert.

Dat deed hij, namens het kabinet, integer en adequaat. Zo adequaat dat het er steeds meer op leek dat sommige kamerleden bezig waren met verzamelen van spijkers op laag en troebel water.

Aan het eind van het debat zette Van Mierlo zwaar in. Hij en Sorgdrager dreigden met aftreden als VVD en PvdA zich niet zouden matigen in de kritiek. De D66-ministers willen onbeschadigd verder. En waarom niet?

Het staat niet vast dat het kabinet in de zaak-Bouterse op alle relevante momenten de juiste beslissingen heeft genomen. Wat wel vaststaat, is dat het serieus probeert hem te isoleren (en te arresteren) en daarbij tegelijk de relaties met Brazilië en Suriname zo goed mogelijk probeert te houden.

Van Mierlo kon zelfs een aantal positieve ontwikkelingen melden. Maar zeker op de oppositie leek dat rond middernacht weinig indruk te maken. Het beschadigen van bewindslieden van D66 aan de vooravond van de verkiezingen heeft meer prioriteit dan een eerlijke beoordeling van hun handelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden