Van Mierlo wekt toorn Voorhoeve met troepenplan

Minister Voorhoeve van Defensie is ontstemd over de wijze waarop minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken Nederlandse troepen heeft aangeboden voor een CVSE-vredesmissie voor de Armeense enclave Nagorno-Karabach in Azerbeidzjan....

EWOUD NYSINGH

Van onze verslaggever

Ewoud Nysingh

DEN HAAG

Volgens bronnen bij het ministerie van Defensie heeft Voorhoeve zich eraan geërgerd dat Van Mierlo vrijdag in Brussel zei dat Nederland welwillend zal reageren op een verzoek troepen te sturen naar Nagorno-Karabach, terwijl hij vrijwel op hetzelfde moment in de ministerraad aan het uitleggen was op welke voorwaarden eventueel tot uitzending kan worden overgegaan. Het kabinet beslist gezamenlijk over dit soort zaken.

Het is niet de eerste keer dat Voorhoeve wordt gepasseerd door Van Mierlo, aldus de bronnen. Tijdens zijn rede voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties deed Van Mierlo zijn voorstel tot het oprichten van een 'VN-brandweerbrigade' zonder Defensie daarin te hebben gekend. Woordvoerders van Voorhoeve spreken dit laatste overigens tegen.

De VVD en het CDA hebben zich dinsdag tegen het opnieuw uitzenden van Nederlandse troepen uitgesproken. D66 en de PvdA 'zeggen niet op voorhand nee'.

Het VVD-kamerlid Blaauw zegt dat de krijgsmacht met haar aanwezigheid in voormalig Joegoslavië het maximum heeft bereikt. Militaire bronnen bij Defensie wijzen erop dat het ministerie van Buitenlandse Zaken gemakkelijk praten heeft, want het is Defensie dat de troepen moet leveren.

Minister Voorhoeve is een groot voorstander van Nederlandse deelname aan vredesmissies (in de Prioriteitennota staat dat de krijgsmacht vier vredestaken moet kunnen uitvoeren). Indien zijn voorwaarden worden vervuld, zal de Voorhoeve ook niet tegen de Nagorno-Karabach-missie zijn. Maar hoge militairen op het ministerie zijn zich verre van enthousiast over een nieuwe, loodzware vredestaak.

Premier Kok heeft maandag, tijdens de conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE) in Boedapest, ook gezegd dat Nederland bereid is troepen te leveren, maar noemde daarbij de vijf voorwaarden van Voorhoeve: er moet een volkenrechtelijke basis zijn, het mandaat moet uitvoerbaar zijn, er moeten voldoende landen meedoen, Rusland mag de missie niet domineren en de kosten moeten worden vergoed. Nederland het enige land dat tot nu toe een serieus aanbod aan de CVSE heeft gedaan.

'Van Mierlo en Kok lopen veel te hard van stapel', aldus het CDA-kamerlid De Hoop Scheffer. 'Andere landen zullen zeggen: dat is mooi van Nederland, dan kunnen wij achterover leunen. De Veiligheidsraad moet zich er bovendien nog over uitspreken. We weten niet of de Russen het besluit van de CVSE met een veto zullen treffen.'

Indien het ervan komt, denkt Defensie aan het uitzenden van een compagnie mariniers naar Nagorno-Karabach. Volgend jaar moet de Kamer een beslissing nemen over het sturen van mariniers naar Haïti.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden