Van Mierlo stelt Hurd gerust over contacten met Nederland

Minister van Mierlo (Buitenlandse Zaken) heeft gistermiddag tijdens een informeel kennismakingsbezoek zijn Britse collega Hurd duidelijk gemaakt dat de Nederlandse belangstelling voor Groot-Brittannië absoluut niet tanende is....

HENK STRABBING

Van Mierlo stelt

Hurd gerust

over contacten

met Nederland

Van onze correspondent

Henk Strabbing

LONDEN

De beide bewindslieden inventariseerden de zaken waarin de twee regeringen van mening verschillen en waarover ze het eens zijn. 'Daarover zal in de komende maanden verder gepraat worden,' aldus Van Mierlo. Die nadere inventarisatie staat in het teken van de tweede Intergouvernementele Conferentie van de Europese Unie. Voorkomen moet worden, aldus de Nederlandse minister, dat het debat pas na de conferentie wordt gevoerd in plaats van ervoor, zoals met name in Groot-Brittannië rond 'Maastricht' is gebeurd. Ook de gedachtenwisselingen tussen de diverse regeringen moet ditmaal eerder en beter gestructureerd plaats vinden.

De twee ministers zijn het erover eens dat met de uitbreidingsplannen van de NAVO voorzichtig moet worden omgesprongen. Er mag uit de gebeurtenissen in Tsjetsjenië niet de conclusie worden getrokken dat die uitbreiding moet worden bespoedigd. 'Het Westen kan niet over zijn kant laten gaan wat daar gebeurt', aldus Van MIerlo tegen Nederlandse journalisten in Londen. Maar concrete ideeën lijken momenteel in Londen noch Den Haag aanwezig.

De Europese veiligheids- en defensiepolitiek (nu gescheiden bij Europese Unie en Westeuropese Unie ondergebracht) moet in de toekomst worden geïntegreerd. Maar volgens de twee ministers moet er hoe dan ook een 'scharnierfunctie' met de NATO blijven bestaan.

Van Mierlo sprak ook met Hurd over de aanschaf van de nieuwe gevechtshelikopter voor de luchtmobiele brigade. Londen moet net als Nederland kiezen tussen de Amerikaanse Apache en de Frans-Duitse Tigre. Als het kabinet vrijdag geen besluit neemt over de order zal Van Mierlo nog eens met Hurd contact opnemen. Londen neemt waarschijnlijk eind februari een besluit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden