Van Mierlo regelde gesprek in O-Jeruzalem al voor zijn vertrek

Minister van Mierlo van Buitenlandse Zaken was al voor zijn bezoek aan Israël van plan een geheim gesprek te hebben met de Palestijnse vertegenwoordiger in Oost-Jeruzalem, Feisal Husseini....

Van onze verslaggever

Ewoud Nysingh

DEN HAAG

De Palestijnen hechten er bij elk buitenlands bezoek aan dat niet alleen in Gaza of Jericho, maar ook in Orient House, het officieuze PLO-kantoor in Jeruzalem, een ontmoeting met PLO-vertegenwoordigers plaatsheeft.

De Israëlische regering, en met name de rechtse oppositie, is tegen bezoeken aan Orient House omdat deze steevast door de Palestijnen worden uitgelegd als erkenning van hun claim op Oost-Jeruzalem.

Met de akkoorden van Oslo en Caiëo in de hand zeggen de Israëli's dat alle instellingen van de PLO Jeruzalem moeten verlaten. De rechtse Likud-burgemeester van Jeruzalem, Ehud Olmert, hecht er grote waarde aan dat dit ook gebeurt. Maar de regering-Rabin wil de akkoorden niet naar de letter uitvoeren. Oogluikend worden bezoeken aan Orient House toegestaan.

De onderhandelingen hebben er toe geleid dat wel in Oost-Jeruzalem zou worden gesproken, maar niet in het Orient House. Als ontmoetingsplek werd gekozen voor het privé-huis in Oost-Jeruzalem van het hoofd van de Nederlandse vertegenwoordiging in Jericho, W. Beelaerts van Blokland. Het compromis werd pas op de dag van het onderhoud, dinsdag, bereikt.

Van Mierlo had zijn Israëlische collega Peres van te voren op de hoogte gesteld, en die had volgens de minister geen bezwaar. Waarnemers in Jeruzalem spreken van een knap staaltje diplomatie, omdat Van Mierlo er in is geslaagd zowel de Israëli's als de Palestijnen te vriend te houden.

Husseini zette de onderhandelingen met Nederland onder druk door zaterdag voor het RTL4-journaal te dreigen dat, indien Van Mierlo niet in Oost-Jeruzalem zou langskomen, 'het vredesproces in gevaar zou komen'. Husseini beklaagde zich er over dat Van Mierlo alleen in Gaza met PLO-voorzitter Arafat ging praten. 'De houding van Nederland zal het vredesproces in gevaar brengen. Het is een ontkenning van onze positie. Als ze onze mensen niet op onze plek willen ontmoeten, dan moeten ze de Israëli's ook niet in Jeruzalem ontmoeten', aldus Husseini voor de camera.

De minister antwoordde in die uitzending dat er van enige teleurstelling bij de Palestijnse autoriteiten geen sprake kon zijn. Hij was slechts de begeleider van de koningin tijdens haar staatsbezoek aan Israël en zou bovendien woensdag met Arafat praten. Intussen werd dooronderhandeld met Husseini, die na het gesprek tegen beter weten in sprak van een erkenning door de Nederlandse regering van de Palestijnse claims op Oost-Jeruzalem.

Minister van Mierlo was dinsdag geërgerd door de aanwezigheid van de RTL-correspondent bij het huis van Beelaerts van Blokland. Volgens bronnen in Jeruzalem was niet Husseini het 'lek', maar hebben medewerkers van Orient House hun mond voorbij gepraat.

Het kamerlid Rouvoet (RPF) heeft de minister tien vragen gesteld over de zaak. Rouvoet vraagt Van Mierlo of het hem bekend is dat Husseini het bezoek aan het huis van de Nederlandse diplomaat na afloop karakteriseerde als 'een officieel staatsbezoek'. En: 'Heeft u tijdens het gesprek aanleiding gegeven om tot die conclusie te komen? Als dat niet het geval is, bent u dan bereid de heer Husseini ervan op de hoogte te brengen dat dit niet het geval is?'

Rouvoet wil ook graag weten waarom de minister dinsdag zo geïrriteerd reageerde op de aanwezigheid van een cameraploeg van RTL.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.