Van Mierlo pleit voor permanent Duits lidmaatschap V-raad Van Mierlo wil Duitsland in V-raad

Minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken wil dat Duitsland een van de permanente leden van de Veiligheidsraad van de VN wordt....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Van Mierlo zei dit woensdagavond in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Hij hield daar de zogeheten Hofstadlezing, een initiatief van de Haagsche Courant in samenwerking met de Commissie Duitsland en Nederland. De andere spreker was Michael Stürmer, directeur van de gezaghebbende Stiftung Wissenschaft und Politik in Ebenhausen.

Duitsland moet volgens Van Mierlo worden gezien als een 'normaal land, met dezelfde hebbelijkheden en onhebbelijkheden als andere landen, zonder dat daar iets speciaals bij wordt gedacht'. 'Wie het normaal vindt dat Duitsland steeds integratie zoekt, wie dat ook van Duitsland verlangt, die zal zichzelf ook moeten integreren en zal de verleiding van solisme moeten laten varen. Het kan niet zo zijn dat sommigen in zekere zin normaler moeten zijn dan anderen. Die tijd is over en de opvatting is zelfs gevaarlijk.'

Een voorbeeld van de normalisering noemt Van Mierlo het Duitse lidmaatschap van de V-raad, 'zolang er geen zicht is op een permanente zetel van de Europese Unie, want dat zou het enige juiste eigentijdse antwoord zijn'. Maar een EU-lidmaatschap van de V-raad is onrealistisch, zo weet de minister.

Als Duitsland eenmaal lid van de V-raad is, gaat Van Mierlo er vanuit dat Bonn 'krachtig zal bevorderen dat effectieve consultatie zal plaatsvinden met alle EU-lidstaten voorafgaand aan besluitvorming in de V-raad'. Nederland heeft goede ervaringen met Duitsland in dit opzicht.

Van Mierlo noemde het feit dat 'in het hart van een chaotisch Europa een grote staat ligt met een machtig en economisch en militair potentieel het sterkste argument voor Europese integratie'. Niemand kan zich volgens hem permitteren met dit gegeven achteloos om te springen.

'Wij niet en de Duitsers niet. En de laatsten realiseren zich dat net zo sterk als wij', aldus Van Mierlo.

De Duitse inzet tot verdieping van de integratie tijdens de Intergouvernementele Conferentie van de EU over de herziening van het Verdrag van Maastricht zal volgens Van Mierlo hoog zijn. Den Haag sluit zich daar bij aan.

Van Mierlo zei verder dat het goed zou zijn als in Nederland en Duitsland vijftig jaar na de bevrijding het accent in de herdenking 'meer en meer komt te liggen op de bevrijding van het gezamenlijk doorstane kwaad. Dat doet recht aan de geschiedenis, raakt de zaak in het hart en schept ruimte voor de toekomst.'

Vooral jongeren moeten inzien dat 'Duitsland niet in de eerste plaats een achterland is met een vaag boosaardig verleden, maar een land dat zich met grote kracht op de toekomst wil richten'. Dit najaar wordt de eerste Nederlands-Duitse conferentie gehouden, met jongeren als belangrijkste doelgroep. Prins Claus is beschermheer van de conferentie, die afwisselend in Nederland en Duitsland plaatsvindt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden