'Van Mierlo moet snel beslissen over eigen kandidatuur'

Voorzitter Schuyer van de Eerste-Kamerfractie van D66 vindt dat D66-leider Van Mierlo nog voor de zomer moet bekendmaken of hij nogmaals lijsttrekker wil zijn....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

D66 komt dit weekeinde in Noordwijkerhout bijeen voor haar voorjaarscongres. In de partij gaan steeds meer stemmen op om snel duidelijkheid te verschaffen wie in de verkiezingscampagne 1998 de lijsttrekker wordt. De slechte score van D66 in de opiniepeilingen, een terugval van 24 naar 16 zetels, verhogen de spanning. De Tweede-Kamerfractie en de bewindslieden reageren geërgerd. Zij vinden dat de partij geduld moet oefenen.

Formeel benoemt D66 op het verkiezingscongres in februari 1998 haar lijsttrekker. De afdeling Amersfoort wil echter dat het hoofdbestuur nog dit najaar meedeelt welke bewindslieden kandidaat zijn. De afdeling legt dit weekeinde een motie met deze strekking voor aan het congres. 'Amersfoort' vindt dat fractievoorzitter Wolffensperger niet in aanmerking komt voor het lijsttrekkerschap.

Eerste-Kamerfractievoorzitter Schuyer sprak eerder zijn voorkeur uit voor Van Mierlo als lijsttrekker. Maar gisteren voegde hij er voor het NOS-Journaal aan toe dat minister Borst van Volksgezondheid voor hem een goede tweede keus is, als Van Mierlo niet meer wil. Partijvoorzitter T. Kok, die een maand geleden Van Mierlo naar voren schoof als lijsttrekker, vindt nu dat Van Mierlo samen met de ministers Borst, Wijers en Sorgdrager het gezicht van D66 moet zijn in de verkiezingscampagne. Ook Kok ziet geen prominente rol voor Wolffensperger.

In een interview met HP/De Tijd zegt Kok dat dit viertal de campagne moet gaan 'trekken', omdat zij de meeste belangstelling hebben getrokken. 'Het zal niet meer, zoals in 1994, draaien om één man. Als je kijkt naar het aantal tv-minuten zie je Borst, Wijers en Sorgdrager evenveel als Van Mierlo.'

Kok heeft zijn plannen niet voorgelegd aan de betrokkenen. 'Dit is een punt waarin een partijvoorzitter een eigen rol heeft. Ik moet een campagne organiseren. Ik ben een ongeduldig mens en voorzitter van een ongeduldige partij.' Koks uitspraken vallen verkeerd in de fractie. Wolffensperger liet weten dat 'D66 een ongeduldige partij is die een geduldig voorzitter nodig heeft'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden