Van Mierlo bevestigt komst Clinton naar Nederland

President Clinton en minister van Buitenlandse Zaken Albright zullen eind mei een bezoek aan Nederland brengen ter gelegenheid van de halfjaarlijkse Amerikaans-Europese top en de 50ste verjaardag van het Marshall-plan....

OSCAR GARSCHAGEN; TIM OVERDIEK

Van onze correspondenten

Oscar Garschagen

Tim Overdiek

WASHINGTON/NEW YORK

De formele bevestiging van de komst van Clinton heeft vanwege de verkiezingen en de inauguratie enige tijd op zich laten wachten. De Nederlandse regering kan nu beginnen met de voorbereidingen van de VS-EU-top en de herdenking van de lezing die de Amerikaanse generaal en minister George Marshall vijftig jaar geleden hield op de Harvard-Universiteit. In die rede pleitte hij voor het eerst voor omvangrijke financiële hulp aan het door oorlog verwoeste Europa.

De Nederlandse regering heeft ter gelegenheid van het tijdelijke EU-voorzitterschap het plan opgevat voor deze herdenking ook West- en Oost-Europese regeringsleiders en de Russische president Jeltsin uit te nodigen. Of dat ook lukt is nog niet duidelijk. Een mogelijkheid is ook om uit heel Europa jongeren naar Den Haag uit te nodigen voor een groot feest.

Van Mierlo was de eerste buitenlandse minister die Albright ontving. Volgens EU-commissaris sir Leon Brittan is dat symbolisch voor Albright die meer dan haar voorganger Christopher op Europa is georiënteerd.

Eerder op de dag bracht minister Van Mierlo een kennismakingsbezoek aan de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Ghanees Kofi Annan. Volgens de Nederlandse minister, die Annan goed kent van de discussies over de invoering van een snelle interventiemacht, is het een zeer goede zet dat de secretaris-generaal in Washington is gaan praten met de belangrijkste critici van de Verenigde Naties.

De secretaris-generaal is weliswaar niet uit Washington vertrokken met een cheque van 1,3 miljard dollar aan achterstallige Amerikaanse constributies, maar hij denkt toch de basis te hebben gelegd voor het opbouwen van een goede verstandhouding met de invloedrijke voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, Jesse Helms.

Van Mierlo liet blijken in lange tijd niet zo optimistisch te zijn geweest over de vooruitzichten dat de langdurige financiële crisis van de VN opgelost zal worden.

Als voorzitter van de Europese Unie besprak Van Mierlo verder Cyprus, Oost-Timor en het vluchtelingenprobleem in Zaïre. Kofi Annan deed de toezegging dat hij zich zeer actief met deze voor de EU en Nederland belangrijke kwesties zal gaan bezighouden. Het initiatief voor een oplossing van de kwestie-Cyprus ligt bij de VN en Annan zal daarom op korte termijn een bezoek brengen aan dit eiland om te onderzoeken wat hij kan ondernemen.

Hij deed ook de toezegging de gesprekken tussen Portugal en Indonesië over Oost-Timor weer nieuw leven in te blazen. Deze onderhandelingen zijn tijdens de ambtsperiode van Boutros Ghali in het slop geraakt. Voor de EU vormt Oost-Timor een voortdurende belasting in de betrekkingen met Indonesië.

Annan benoemde gisteren de Franse diplomaat Bernard Miyet tot onder-secretaris-generaal voor vredesoperaties. Miyet, een veertiger, vertegenwoordigt op het ogenblik zijn land bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Zijn benoeming wordt beschouwd als een gebaar van Annan aan Frankrijk, dat zich aanvankelijk verzette tegen zijn verkiezing maar in de laatste fase bijdraaide. De nieuwe onder-secretaris-generaal voor politieke zaken van de VN wordt de Brit Sir Kieran Prendergast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden