Van Middelkoop wil Ban Ki-Moon in Afghanistan

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vindt het hoog tijd dat secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties (VN) Afghanistan bezoekt....

ANP

Op den duur zou de VN er ook kantoren moeten openen. ‘We werken daar op basis van een resolutie van de Verenigde Naties. Het zou goed zijn als de secretaris-generaal van de VN dan eens belangstelling toont’, zei Van Middelkoop na beraad met collega's uit andere landen die actief zijn in Zuid-Afghanistan. Volgens hem is een zichtbaarder VN ook in het belang van Afghanistan.

De NAVO wil dat de VN en de EU op den duur de herbouw van Afghanistan overnemen, nadat de militaire taken zijn voltooid. Die overname loopt echter stroef. De Europese Unie stuurt nu met moeite enkele politietrainers.

Van Middelkoop herhaalde dat de Taliban dit voorjaar verzwakt lijken. ‘Ze zijn onderling verdeeld en in verwarring’, zei de minister, die denkt dat dat voor een groot deel komt door de inzet van zijn militairen. Nederland levert 2200 van de ruim 35.500 militairen van de NAVO-missie ISAF in Afghanistan.

De missie kreeg recent kritiek van het Rode Kruis omdat er veel slachtoffers onder de bevolking vallen. Minister Van Middelkoop relativeerde dat. Een woordvoerder van de NAVO meldde bovendien dat het aantal burgerslachtoffers de laatste tijd aanzienlijk is gedaald. Hij verweet de Taliban de burgers als menselijk schild te gebruiken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden