Van Middelkoop in Kamer: Ik hield niets achter

DEN HAAG Minister van Defensie Van Middelkoop bestrijdt dat hij een verzoek van de NAVO heeft achtergehouden voor toenmalig vicepremier Bos (PvdA)....

Van onze verslaggever Theo Koelé

In het bewuste verzoek, afkomstig van de militaire top van de NAVO, en gericht aan Commandant der Strijdkrachten Van Uhm, was sprake van trainingsmissies voor Afghaanse militairen en politiemensen. Volgens Van Middelkoop was Bos ervan op de hoogte dat de NAVO behoefte had aan trainers, en bevatte de brief geen nieuws. Van Middelkoop opperde dat Bos vergeetachtig is geweest.

Bovendien, betoogde Van Middelkoop, spitste de discussie in het kabinet zich toe op een andere vraag: het al dan niet verlengen van de missie in Uruzgan. Secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO had Balkenende schriftelijk verzocht om voortzetting. Die brief telde voor Van Middelkoop zwaarder dan verzoeken uit militaire kring, die schering en inslag zijn.

In de nacht dat het kabinet viel, had de minister het militaire verzoek alsnog ter sprake gebracht. Hij deed dat ‘in een wanhoopspoging, om het kabinet te redden’.

Kamerleden krijgen de brief vertrouwelijk ter inzage. Daarop volgt nog een debat waarin de Kamer terugblikt op de val het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden