Van Middelkoop: geen bijdrage voorbereiding Irak-inval

Nederland heeft geen bijdrage geleverd aan de voorbereidingen van de inval in Irak in 2003. Dat al bekende standpunt heeft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Alexander Pechtold (D66)....

ANP

Aanleiding voor de vragen was een uitzending van het radioprogramma Argos, waarin het tegendeel werd beweerd. Zo werd gesteld dat Nederlandse commando's samen met Denen in Noord-Irak hebben geholpen om een vliegveld voor de Amerikanen te repareren, dat een Nederlandse onderzeeboot betrokken was bij het verzamelen van informatie voor de Amerikanen en dat F16's verkenningsvluchten boven Irak hebben uitgevoerd.

Al deze punten zijn de afgelopen jaren al een keer door Tweede Kamerleden aan de orde gesteld en door de toenmalige minister van Defensie ontkend. Net als zijn voorganger houdt Van Middelkoop vol dat er geen sprake is geweest van enige Nederlandse hulp aan voorbereiding van de oorlog tegen Irak.

Hij schrijft verder ook geen rapport van Deense commando's te kennen waarin zou staan dat Nederlandse militairen in 2003 met de Denen in Irak hebben samengewerkt.

De Tweede Kamer zal volgende week debatteren over de Nederlandse betrokkenheid bij de inval in Irak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden