nieuwscadeaus zorgpersoneel

Van massagebed tot anti-zweet shirts: ziekenhuizen overspoeld met cadeaus voor personeel

Paaseitjes, koekjes, ijskoffies, feestelijk verpakte tubes handcrèmes, Limburgse vlaaien: bij het Maastricht UMC+ ziekenhuis kwamen de afgelopen weken duizenden cadeautjes binnen. Bedoeld om het personeel te bedanken.

Drinkflessen voor het zorgpersoneel. Beeld Maastricht UMC+
Drinkflessen voor het zorgpersoneel.Beeld Maastricht UMC+

Toen het coronavirus voor de deur stond en iedereen in opperste staat van paraatheid verkeerde, zag het ziekenhuis het als haar eigen taak het personeel op te beuren. Het speciaal hiervoor vrijgemaakte Hart-onder-de-riem-team sloeg pindarotsjes in, en fruit. In de gangen werden banners gehangen. Daar is het bij gebleven. De rest kwam vanzelf. Van buiten.

Het hart-onder-de riem-team loopt inmiddels als een geoliede logistieke machine: de een beantwoordt mails van gulle donateurs, de ander ziet toe op de levering, weer een ander legt kilometers af om alles onder het personeel te verdelen.

Wat het opvallendste is dat het ziekenhuis heeft ontvangen? Teamleden Nancy Dirks en Carla Abrams gniffelen aan de andere kant van de lijn. Dirks: ‘We hebben entreekaarten voor binnenspeeltuinen gekregen. Die zijn nu dicht.’ Abrams: ‘Een massagebed, zodat het personeel het hoofd vrij kan maken.’ Dirks: ‘Artiesten boden aan om een gratis lichtshow te geven in het ziekenhuis. Weer een ander wilde fietsen doneren voor het personeel. Terwijl: het personeel fietst niet in het ziekenhuis.’

Wat moeten we hier nou weer mee?, denken ze weleens. Toch wordt elk cadeau evenveel gewaardeerd, benadrukken beiden.

(Tekst loopt verder onder de foto's)

IJskoffies. Beeld Maastricht UMC+
IJskoffies.Beeld Maastricht UMC+
Kaarten voor binnenspeeltuinen. Beeld Maastricht UMC+
Kaarten voor binnenspeeltuinen.Beeld Maastricht UMC+
Koekjes. Beeld Maastricht UMC+
Koekjes.Beeld Maastricht UMC+
Beautyproducten van Rituals. Beeld Maastricht UMC+
Beautyproducten van Rituals.Beeld Maastricht UMC+
Een Limburgse vlaai van de bakker. Beeld Maastricht UMC+
Een Limburgse vlaai van de bakker.Beeld Maastricht UMC+

Ook het personeel van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg wordt al wekenlang overspoeld met giften. Van honderden dampende pizza’s voor de vrijdagavond en bordspellen tot praktische spullen als anti-zweetshirts en mondmaskers. Die laatste ondergaan eerst een keuring voordat ze daadwerkelijk worden gebruikt .

De cadeaus worden door het personeel als een opsteker gezien, zegt Lieke van Rooij, hoofd bedrijfsvoering en klantencontact. ‘Het is voor hen heel vanzelfsprekend om elke dag naar hun werk te gaan. Dat mensen daar thuis oog voor hebben, laat zien dat het niet de gewoonste zaak van de wereld is.’

Op de vele kleurplaten en kaartjes na, die van particulieren uit het hele land komen, zijn de grote leveringen vooral afkomstig van bedrijven uit de omgeving. Veel giften worden door de ziekenhuizen op de foto gezet en verspreid via hun socialemediakanalen, zoals Instagram en Facebook. Dat roept de vraag op of er niet gewoon hele slimme marketingstrategen achter zitten.

Die indruk heeft Wim Pleunis, woordvoerder van het TweeSteden Ziekenhuis, in elk geval niet. ‘Bedrijven doen dit echt uit de grond van hun hart, omdat ze betrokken zijn bij de zorg.’ Soms wordt zelfs nadrukkelijk gevraagd om géén aandacht aan hun actie te besteden.

Om de grote toestroom aan cadeaus in goede banen te leiden, probeert het zeskoppige team dat hiervoor is vrijgemaakt het zo praktisch mogelijk te organiseren. ‘Laatst werden er duizenden plantenbakken afgeleverd’, zegt managementassistente Krista van der Pols. Die zetten we dan buiten neer. Op intranet plaatsen we een bericht voor het personeel: neem er na je dienst eentje mee. Ze waren in één dag weg.’

Producten die lang houdbaar zijn, belanden in het Maastricht UMC+ in het magazijn. Voor later. ‘Dan is daar ook nog behoefte aan’, zegt Nancy Dirks. En eerlijk is eerlijk: chocola heeft het personeel voorlopig wel even genoeg gehad. Hoe het staat met de kilo’s van het personeel na al dat lekkers? Lachend: ‘Die werken ze er wel weer van af.’

Tekeningen. Beeld ETZ Fotografie.
Tekeningen.Beeld ETZ Fotografie.
Bosjes tulpen voor het personeel van het ETZ-ziekenhuis in Tilburg. Beeld ETZ Fotografie.
Bosjes tulpen voor het personeel van het ETZ-ziekenhuis in Tilburg.Beeld ETZ Fotografie.
Plantenbakken voor het personeel. Beeld ETZ Fotografie.
Plantenbakken voor het personeel.Beeld ETZ Fotografie.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden