Column

'Van Marjolijn naar Maxim: zij, hij of zhij?'

Mensen indelen in twee seksen is kunstmatig. Van de natuur hoeft het niet, zegt columnist voor Volkskrant.nl Malou van Hintum.

Schrijver en columnist Marjolijn Februari is Maxim Februari geworden. Het schijnt dat je goed kunt zien dat zij, pardon, hij onder invloed van het hormoon testosteron steeds mannelijker wordt. 'Ze zit hoekig, mannelijk,' zei iemand op de radio. 'U zou mij eens moeten zien', schreef hijzelf gisteren in NRC Handelsblad. 'Stem dieper, schouders breder, iedere week opnieuw barst ik uit mijn kleren als een stripfiguur.'

Hersengebiedje
Februari is dit voorjaar met de testosteronkuur begonnen omdat hij, zoals hij zegt 'steeds meer in de knel' kwam. 'Als ik deze stap niet had gezet, was ik er waarschijnlijk helemaal mee gestopt.' Bedoelt u gestopt met leven?' vraagt de NRC-interviewer. 'Ja. Zo serieus was het wel.'

Waarom voelt iemand zich niet thuis in zijn of haar lichaam? Hersenonderzoeker Dick Swaab ontdekte in de jaren negentig dat de bed nucleus van de stria terminalis - een hersengebiedje dat een rol speelt bij seksueel gedrag - bij mannen twee keer groter is en twee keer meer neuronen bevat dan bij vrouwen. Vrouwen die zich man voelden, bleken een 'mannelijk' gebiedje te hebben; en mannen die zich vrouw voelden, een 'vrouwelijk'.

Tussensekse
Maar hoe zit het met de mensen die noch man, noch vrouw zijn? Schrijfster Karin Spaink geeft er in haar nog altijd lezenswaardige artikel 'M/V: doorhalen wat niet van toepassing is' (1998) talloze voorbeelden van.

Baby's die worden geboren met vrouwelijke uitwendige genitaliën en niet of deels ingedaalde teelballen. Borelingen met een penis en scrotum, maar zonder teelballen. Mannen wier plasbuis niet in de penis zit, maar eronder, op een anatomisch 'vrouwelijke' plaats. Mensen die onvruchtbaar zijn, nauwelijks eileiders hebben en amper borsten. Mensen met één zaadbal en eileiders. Mensen met zowel eileiders als teelballen.

De natuur maakt weleens een foutje - zeggen wij mensen in zulke gevallen. Omdat we twee seksen wel zo overzichtelijk vinden, en geen raad weten met iemand die noch man, noch vrouw is. Het is niet voor niets dat het de meestal de eerste vraag is als een kind is geboren: 'Wat is het?'

Opereren
Per miljoen kinderen zijn er 17.000 'interseksueel', schrijft Spaink. Die kinderen worden vaak geopereerd om een man of vrouw te worden. Niet omdat ze daar zelf altijd zo gelukkig van worden, maar omdat we als maatschappij geen raad weten met een 'halve' of 'incomplete' man of vrouw - tussenseksen bestaan er voor ons immers niet.

Veel transseksuelen volgen niet alleen hormoonkuren, maar laten zich ook opereren om eindelijk in het lichaam terecht te komen dat hen het beste past. Februari wil niet vertellen of hij dat pad gaat volgen. Terecht, want dat gaat ons niet aan. Tegelijk zou het interessant zijn om te weten of hij eigenlijk een 'zhij' is (en wil blijven), en waarom. Ik ken Februari niet persoonlijk, maar als lezer van zijn columns is het een positie die mij niet zou verbazen.

Malou van Hintum is politicoloog en columnist voor Volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden