Van Maaren houdt vast aan zwijgplicht

De zwijgplicht in de Leeuwarder burgemeesterscrisis blijft bestaan. Maandagmiddag heeft de onlangs ontslagen burgemeester L. van Maaren het college vanB en W laten weten dat ze de geheimhoudingsclausule in haar vertrekregeling wil handhaven....

Van onze verslaggeefster

Tijdens het debat bleek dat de gemeenteraad van de clausule afwil, zoals eerder ook het college heeft aangegeven. Het zou kunnen betekenen dat de raad de vertrekregeling van Van Maaren achteraf niet goedkeurt. Daarmee kan minister De Vries van Binnenlandse Zaken Van Maaren geen ontslag verlenen.

De verwarring in de raadszaal was gisteravond compleet toen wethouder De Haan deze complicaties aan de raad uit de doeken deed. Pas na het vertrek van Van Maaren op 19 oktober bleek dat de raad, op verzoek van de minister, het ontslag moest bekrachtigen. Het was een van de redenen voor een raadsdebat over een burgemeester die al weg was.

Aan het begin van de avond had Van Maaren nog betoogd dat ze bij het tekenen van haar vertrekregeling onder druk was gezet door de advocaat van de gemeente. Als zij niet instemde met de geheimhoudingsclausule, kon er geen sprake zijn van een 'minnelijke regeling'. De Haan ontkende dat Van Maaren 'met de pistool op de borst' had moeten tekenen.

In haar verklaring stelde Van Maaren de rol van de Friese commissaris van de koningin Ed Nijpels bij haar ontslag aan de kaak. Hij was op de hoogte van het vernietigende rapport over de belastingafdeling van de gemeente Leeuwarden, waarover de wethouders de gemeenteraad niet hebben geïnformeerd, was de strekking van haar betoog.

Van Maaren schetste hoe het rapport op last van de wethouder van financiën, De Haan, werd vernietigd. Van Maaren vond dat het hele rapport openbaar moest worden. Nijpels, tot wie zij zich in het conflict wendde, vond dat ze haar 'verantwoordelijkheid als burgemeester moest markeren'.

Toen het voltallige college op 11 september bij Nijpels was om de ontstane situatie te bespreken, lieten de wethouders weten dat het niet meer ging met de burgemeester. Nijpels begon meteen daarna de wachtgeldregeling van Van Maaren per 1 oktober voor te lezen.

Wethouder De Haan erkende dat het rapport, opgesteld door Monsma & Partners uit Sliedrecht, een 'interne notitie' was: 'Zij was in een zeer klein clubje bekend.' De aanbevelingen zijn omgezet in 'actiepunten' en verder zullen ze later in een breder onderzoek in de raad besproken worden. 'De afweging daarbij is: je eigen juridische en financiële positie kun je niet bij voorbaat schaden.'

Van Maaren vertrok onmiddellijk na haar verklaring, wat alom opzien baarde. De bedoeling was dat zij mee zou debatteren over de achterliggende reden van haar ontslag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden