Van Luxemburg naar Jersey

Vorig jaar is Luxemburg door de knieën gegaan. Het bankgeheim wordt opgegeven. Onder druk van de USA heeft Luxemburg zich verplicht informatie te geven over bankrekeningen van Amerikaanse ingezetenen....

De informatieuitwisseling over de rentebetalingen op bankrekeningen van niet-ingezetenen gaat op 1 januari 2003 in. Voor Luxemburg zal dat pas 1 januari 2010 zijn. Tot die tijd moet het groothertogdom wel belasting heffen over die rentebetalingen. Tot 1 januari 2006 is het tarief 15 procent, daarna 20 procent. In 2010 moet dan het doek vallen en geldt de informatieuit-wisseling ook voor Luxemburg.

Met het tarief van 20 procent is voor Nederlanders de aardigheid van de Luxemburgse rekening verdwenen. Bij 6 procent depositorente is het belastingtarief dan 1,2 procent. Dat is precies het tarief dat in Nederland na 1 januari van dit jaar ook moet worden betaald in box 3.

Valt nu een geldstroom richting Nederland te verwachten? Vermoedelijk niet. Voor de Nederlanders was Luxemburg niet alleen aantrekkelijk omdat de rente belastingvrij werd ontvangen. De aantrekkingskracht was ook dat in Luxemburg het zwarte vermogen werd gestald. Er was geen verplichte melding van kasstortingen boven 25 duizend gulden, zoals in Nederland. Zo'n kasstorting leverde geen lastige vragen op. Daarnaast was het leuk dat het rendement op de bankrekening belastingvrij kon worden genoten.

Luxemburgse banken kennen een gemengde clientèle. Naast fatsoenlijke burgers die hun spaarcentjes aan het oog van de fiscus willen onttrekken staan verstokte criminelen in de rij voor de balie. Vermoedelijk zullen heel wat niet-criminele rekeninghouders hun geld wel weer in Nederland willen stallen. Alleen: wat gebeurt er als de fiscus hier ineens een aanzienlijk bedrag tevoorschijn ziet komen waarvan het bestaan niet bekend was? De angst voor strafheffingen zal voor velen een onoverkomelijk drempel zijn. Daarom zou een algemene regeling met een soort generaal pardon voor Luxemburgse spijtoptanten zo gek nog niet zijn. Anders zouden de vluchten naar Jersey en Guernsey de komende jaren wel eens overboekt kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden