Van Loens leven is zeker mooi met Jansen in de kooi

Het spandoek hing er al een tijdje, in het gemeentelijk sportpark van Tilburg. 'Wat is het leven mooi met Roland in de kooi'....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

Jaap Visser

TILBURG

De inzet van John van Loen had nauwelijks vaart, maar de met slijk besmeurde bal ontglipte de doelman. Invaller van Loen, uitgefloten door zijn eigen supporters toen hij de falende Larsson kwam aflossen, stak zijn armen in de lucht en dacht: 'Het leven is zeker mooi met zo'n keeper in de kooi'.

De verschutting van Jansen bracht Feyenoord de zege (2-1) in een krachtmeting die eigenlijk geen winnaar verdiende. Willem II gold als één van Feyenoords rivalen in de race naar Europees voetbal, maar kan zich na de nederlaag op het eigen, bedroevend slechte veld gaan richten op de voetbaljaargang 1995-'96.

Daarin zal Jan Reker niet maar van de partij zijn, want de technisch-directeur heeft zijn vertrek uit Tilburg aangekondigd. Dat deed Reker al geruime tijd geleden, maar vorige week onthulde hij in het weekblad Voetbal International dat hij op vlucht gaat voor Jan van Tuyl.

Dit eigenzinnige bestuurslid zou 'het boertje uit Vessem', een bijnaam waar de Brabantse trainer groots op is, vier jaar lang het werken bijkans onmogelijk hebben gemaakt. Rekers relaas in VI deed het bestuur van Willem II van kleur verschieten, maar van Tuyl en companen durfden de technisch-directeur niet op de vingers te tikken.

Reker heeft zijn excuses aangeboden voor 'de hardheid van het verhaal' en daarmee was de kous in Tilburg af. 'Ik heb ze laten weten dat het me spijt dat ik het zo hard heb gezegd, maar dat geen woord van het interview verzonnen is.'

De opvolger van Reker wordt diens huidige assistent Theo de Jong. Die zal zijn voorganger alleen kunnen overtreffen als het Willem II-bestuur bereid is om flink in de spelersgroep te investeren. Reker had als technisch-directeur nauwelijks een cent te makke omdat de verbouw van het stadion de club miljoenen kostte.

Het plafond van zijn Willem II is de bodem van de subtop, weet Reker, die dan ook vrede kon hebben met de nederlaag tegen Feyenoord, ook al was die onverdiend. Eerder dit seizoen had Willem II in de Kuip met 2-0 gewonnen, maar dat was op een zondagmiddag dat 't bij de Tilburgers op rolletjes liep.

Zo'n gelukzalige wedstrijd overkomt een modaal elftal als dat van Willem II niet wekelijks. Thuis tegen Feyenoord was het ploeteren voor Rekers mannen, die door een ernstige fout van hun doelman geen loon naar zwoegen kregen.

Maar in de rug van Roland Jansen brandden geen verwijtende blikken toen de ongelukkige keeper naar de bal in zijn kooi staarde. Jansen had immers meer dan vijf wedstrijden lang de nul weten vast te houden. Exact 498 minuten had hij schadevrij zijn doel verdedigd, totdat Regi Blinker gisteren de wonderschone openingstreffer produceerde. Dat gebeurde na twintig minuten waarin Feyenoord de betere ploeg was geweest en een strafschop was onthouden toen Witschge door Hofstede de weg naar Jansen was versperd.

Blinker, aangespeeld door Larsson, zag dat de keeper van Willem II een paar passen naar voren had gedaan en probeerde de bal te stiften. Dat lukte, een hele prestatie op de abominabele mat in het fraaie stadion, en via de onderkant van de lat was het raak.

Feyenoord leek op weg naar een eenvoudige overwinning. De jonge Rus Klioejev bleek een nuttige schakel op de linkerflank waar Van Gobbel al vroeg in de wedstrijd was weggevallen. De vliegensvlugge vleugelverdediger verving op links de geblesseerde Heus waardoor Maas rechtsback mocht spelen. Maar na een bikkelhard duel met de kleine Stewart moest zowaar Van Gobbel afhaken met een een verrekte knieband.

Daardoor kon Klioejev, die vlak voor het weekeinde zijn werkvergunning had gekregen, debuteren bij de club die hem bevrijdde uit Moskou. Daar, bij Dinamo, speelde hij linksback, maar de Feyenoord-coaches Van Hanegem en Meijer lieten hem in Tilburg op het middenveld spelen en stuurden Witschge een linie terug. 'Omdat die weet wat voor voetballer Stewart is', verklaarde Van Hanegem de omzetting.

Hoewel Klioejev het aardig deed, verloor Feyenoord na de fraaie stift van Blinker zijn greep op de wedstrijd. Bijtertje Bosz was, net als een week eerder tegen Ajax, de uitblinker bij de bekerhouder en dat is veelzeggend. Binnen een ploeg waar veel sleet op ligt kan Bosz opvallen omdat hij fel is en altijd zijn best doet.

Hoewel Willem II niet in beste doen was, kwam het zes minuten na rust toch langszij. Vlak nadat Larsson, doorgaans toch met afstand de beste Feyenoorder, zijn tweede riante mogelijkheid had verprutst, kopte Stewart raak.

Dat gebeurde na een vrije trap van routinier Van Geel, de invaller die zijn club ook als commercieel manager dient. Arbiter Wegereef, die zijn gele kaart trok na overtredingen van Kiprich (vervanger van de nog altijd geblesseerde Taument) en Blinker, schoot Feyenoord een kwartier voor tijd te hulp door De Goey te sparen toen de nationale doelman de doorgebroken Sylla beentje lichtte.

Kennelijk vond Wegereef dat hij nog bij de Rotterdammers in het krijt stond. De helpende hand van Jansen hielp Feyenoord vervolgens verder op weg naar Europees voetbal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden