Van lezen uit boek onthoud je meer dan van lezen op e-reader

De brieven van 30 september

De brieven van woensdag 30 september.

Leerlingen van een basisschool in Den Bosch. Beeld ANP

Brief van de dag: Leren doe je zo

De discussie over ict in de klas vliegt alle kanten op, maar niemand schijnt zich af te vragen hoe dat nou kan. Hoe is het toch mogelijk dat al die mooie toepassingen en opdrachten op computers zorgen voor slechter onderwijs?

Worden leerlingen echt dommer als ze achter een scherm zitten? Dat hangt er maar van af wat je ze laat doen. Schrijven op papier werkt immers echt beter dan typen op een beeldscherm of het aanvinken van antwoorden. Van lezen uit een boek onthoud je meer dan van lezen op een e-reader. En bij een leertekst waar je vaak heen-en-weer bladert, werkt een boek echt veel beter dan swipen op een beeldscherm. Dat snappen leerlingen heel goed. En dat was nu precies die valse ict-belofte: stop alle boeken in een computer, dat is vast veel goedkoper en leerlingen hoeven minder te sjouwen. Maar het is niet goedkoper en het werkt stukken slechter.

Geef de leerlingen dus dunne leerboeken om uit te lezen, schriften om in te schrijven en stop alle andere dingen in de computer. En laat de leerlingen vooral veel samenwerken en elkaar uitleggen, want daarvan leren ze veel meer dan van de docent en van de computer. Dat is immers de bewezen belofte van het ouderwetse onderwijs: samen leer je meer.

Kees Hooyman, Utrecht

Kindhuwelijken

Uit politiek correcte hoek worden we voortdurend gerustgesteld over de komst van vele duizenden Syrische asielzoekers. De Syriërs zijn immers hoogopgeleid, zodat ze zonder veel problemen in allerlei belangrijke technische functies kunnen worden ingezet. Daar zit het Nederlandse bedrijfsleven om te springen, nietwaar?

Bovendien zijn de Syriërs gematigde moslims, dus daaronder zul je vast geen enge jihadi's aantreffen. Algemeen geldt Syrië als een lichtend baken van beschaving in het Midden-Oosten, dus zullen de vluchtelingen daarvandaan betrekkelijk moeiteloos onze westerse samenleving kunnen binnenschuiven.

Daarom las ik dan ook met verbijstering dat er groepen kindbruidjes (waarvan sommige meisjes 12, 13, 14 jaar oud zijn) onderweg zijn naar Nederland. Deze stakkers waren in Syrië al uitgehuwelijkt, hun mannen zijn eerst zelf hiernaartoe gekomen (iedereen is tenslotte welkom) en vervolgens vragen hun kindvrouwtjes asiel aan om zich hier bij hun echtgenoten te voegen. Mijn vraag aan het COA is alleen maar deze: hoe gaat u het kindermisbruik faciliteren? Worden deze kinderen door u afgeleverd bij hun echtgenoten, of gaat u misschien speciale kamers inrichten in een of ander AZC?

Guus Stolk, Hoornaar

Pedofiel

Vereniging Martijn mag dus weer? Als pedofiele mannen uit het buitenland in Nederland welkom zijn, vind ik dat ook Vereniging Martijn weer mag. Gelijke rechten, toch? Er wordt pas in november gestemd over het wetsvoorstel dat hereniging moet voorkomen om kindbruidjes te beschermen tegen de pedofiel waar zij mee moesten trouwen. Tot die tijd gelden er voor deze kinderen geen gelijke rechten, geen bescherming tegen gestoorde mannen en pedofielen. Tot die tijd moet dan ook het verbod op Vereniging Martijn te worden opgeheven. Nederland blijft mij verrassen.

M. van Zuil, Zwolle

Lekker democratisch

Op de vraag of een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne goed voor de democratie is, stelt Laurens Jan Brinkhorst, oud-D66-politicus, dat dit referendum niets met democratie te maken heeft maar de democratie juist om zeep helpt. D66 had in het verleden het referendum hoog in het vaandel staan. Beetje hypocriet als u het mij vraagt. Vervolgens geeft hij aan dat parlementaire goedkeuring even democratisch is als het houden van een referendum. Theoretisch misschien, maar de praktijk is even iets anders. Toen we de huidige volksvertegenwoordiging kozen, was dit onderwerp nog niet aan de orde. Ik vind in dat geval een referendum democratischer. Verder zegt Brinkhorst tegen het referendum te zijn omdat 'weinig mensen de inhoud van het associatieverdrag met Oekraïne kennen, wat het onzinnig maakt ze te raadplegen'.

Is het niet juist een taak van de politici om het volk, aan wie ze uiteindelijk verantwoording schuldig zijn, heel goed te informeren over de inhoud van dat verdrag waardoor ook het 'gewone' volk een bewuste keuze kan maken tijdens het referendum?

E.Bleidiek, Neeritter

Peppi en Kokki

Heel informatief, de argumenten voor en tegen een EU-verdrag met Oekraine nog eens op een rijtje te zetten. Toch zal het niet meevallen om ja of nee te kiezen bij het referendum. Niet omdat het zo lastig is voors en tegens af te wegen, maar omdat het denken volledig verstoord werd door de bij het artikel geplaatste foto van Jan Roos met zijn Peppi&Kokki-hoedje. Geen enkele gedachte meer over het geopolitieke belang van Oekraïne voor Europa, niks over de oncontroleerbare expansiedrang van de EU-bureaucratie, maar de hele dag alleen dat opjagende 'Toet toet, boing boing ...' in het hoofd. Liep het zelfs te fluiten in de trein. Hoogst gênant. Mag ik vragen om voortaan een foto zonder het matrozenhoedje te plaatsen? Er zijn grenzen.

Ronald Gertsen, Voorschoten

Vrolijke mode

De mode van volgend jaar zomer mag uitbundig en vrolijk, schrijft het modecircus van Milaan voor. Heerlijk toch, na al die minimalistische jaren?Alleen de modellen leven nog in het voorbije tijdperk: hun gezichtsuitdrukking is allesbehalve uitbundig en vrolijk. Een enkeling kijkt neutraal, de meesten verveeld tot vijandig. Hebben de modellen zelf eigenlijk wel zin in de nieuwe zomer?

Janine Peek, Harmelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.