Van lego kun je alles maken

De eerste lego-speelfilm, in 3D, is een kolossale hit in de Verenigde Staten. En socialistische propaganda, volgens conservatieve critici.

DOOR BOR BEEKMAN

'En wéér worden onze kinderen geïndoctrineerd door Hollywood.' Zo klonk het afgelopen weekend op Fox Business, de als conservatief bekend staande Amerikaanse nieuwszender. Co-host Charles Payne kondigde zijn item aan: 'Eerst had je die Muppetsfilm, herinnert u zich nog? Daarin diende een oliebaron als vijand. En nu, nu is er The Lego Movie, waarin de bad guy nota bene luistert naar de naam President Business!'

Media-analist Paul Dergarabedian schuift in beeld, live vanuit Los Angeles. 'Paul, Hollywood heeft een eigen agenda, dat zijn we inmiddels gewend. Maar als ze onze kinderen indoctrineren, dan voelt dat ongemakkelijk.'

De analist: 'Wat je ziet, is dat het hoofd van een corporatie vaak een makkelijk doelwit is.'

'Maar waarom dan?', blaft host Payne. 'Waarom is het hoofd van een grote corporatie, waar ze mensen inhuren, waar mensen werken, zodat ze huur betalen, hun hypotheek, hun kinderen naar school kunnen sturen, hun families voeden, aan goede doelen geven, aan kerken geven... Waarom zou een CEO een makkelijk doelwit zijn?'

De analist: 'Ik zeg niet dat het juist is, maar als je kijkt naar de filmgeschiedenis, zie je dit de hele tijd. Het zijn natuurlijk wel de grote corporaties zelf die dit soort films maken en daar veel geld aan verdienen.'

Payne: 'Paul, we moeten afsluiten. Maar het klinkt hypocriet. Ik denk dat er iets mis mee is.'

The Lego Movie, vanaf vandaag te zien in de Nederlandse bioscoop, ging precies een week eerder in de Verenigde Staten in première. En verpulverde in het eerste weekend de concurrentie (onder meer George Clooney's The Monuments Men), met 69 miljoen dollar aan kassaopbrengst. En nu is de film ook nog controversieel: 'linkse' lego.

Het hoofdpersonage in het 3D-animatiespektakel is Emmet, zo'n doorsnee geel poppetje zonder enige onderscheidende kenmerken. Een constructiewerker, die braaf de instructies volgt, in een totalitair lego-universum waar iedereen de hele dag blij en tevreden is, dom-blije liedjes zingt, afstompende tv-programma's kijkt en zich schikt naar de nukken van President Business, die alle creativiteit wil vernietigen.

En dan ziet de kleurloze Emmet zich plots opgezadeld met een speciale opdracht: hij moet de wereld redden, door voor zichzelf te denken, en te bouwen zónder instructies.

Warner Bros., de studio achter de The Lego Movie, was via tal van filmspeelgoedcontracten (o.a. Batman en Harry Potterlego) al verbonden met de fabrikant uit Denemarken. Daar was men aanvankelijk niet zo happig op een speelfilm; voor de verkoop was er geen noodzaak. De verkoop van lego zat al in de lift. Vooral in China, waar ouders educatief speelgoed als noodzakelijk deel van de opvoeding beschouwen, groeit de markt. Ook de meisjeslijn, het in zachte tinten verpakte Lego Friends, die bij de introductie door criticasters als rolbevestigend werd beoordeeld, doet het uitstekend.

Het Lego- regisseursduo, Chris Miller (38) en Phil Lord (36), maakte naam met hun bioscoop-remake 21 Jump Street en grapt momenteel in interviews dat het regisseren van een 'toy movie' zo ongeveer de allerlaagste status heeft in Hollywood. 'We waren zeer sceptisch aan het begin. Hoe maak je zo'n film zonder dat het een grote commercial is? Maar al snel bleek dat er vanalles mogelijk was.' Batman als legopoppetje werd toegevoegd in een bijrol. En ook enkele van de figuurtjes uit de Harry Potterlijn, Lord of the Rings en Star Wars komen voorbij.

Matthew Ashton, vicepresident van de creatieve afdeling van lego en een van producenten van de film, benadrukt momenteel dat de film dus niet dient om meer lego te verkopen. Maar vanzelfsprekend liggen de speciaal aan The Lego Movie gekoppelde poppetjes op voorraad in de winkels.

Vergelijkbare films-naar-speelgoed, zoals Transformers en de G.I Joe-reeks, zijn zeer succesvol, maar gelden ook als fantasieloos, weinig meer dan simpel vermaak en verkoopvehikel. Battleship (2012), de Hollywoodverfilming van het bordspel Zeeslag werd neergesabeld door de kritiek en flopte in de Amerikaanse bioscoop. Dat het ook anders kan, bewezen de makers van de veelgeprezen Toy Story-reeks.

De eerste speelgoedfilms doken eind jaren zeventig op; goedkope producties, van My Little Pony tot de Care Bears. De omgekeerde route bestond al langer, van film naar speelgoed, maar werd in diezelfde periode geperfectioneerd door George Lucas z'n Star Wars. Sindsdien zijn de banden tussen de speelgoedindustrie en Hollywood enkel aangehaald.

De kritiek uit conservatieve hoek op kinderfilms is geen nieuw verschijnsel. De pinguïnavonturen Happy Feet en Happy Feet Two werden in Amerikaanse kranten omschreven als een schaamteloze poging kinderen aan te praten dat de aarde opwarmt en vlees eten slecht is. 'Karl Marx voor kinderen' - aldus de recensent van The New York Post. Toen Pixartopman John Lasseter aankondigde dat in Cars 2 de olie-industrie als 'über bad guy' zou fungeren, leidde dat tot veel verontwaardiging.

De makers van de legofilm hebben nog niet officieel gereageerd op de beschuldiging van socialistische intenties. Toen de Fox-zender in 2011 de aanval inzette op de 'communistische' Muppets-speelfilm, lieten de filmmakers de poppen zelf de aantijgingen pareren tijdens een persconferentie. 'Wij zijn héél gevaarlijk', erkende Kermit.

The Lego Movie ziet zich inmiddels gesteund door documentairemaker en activist Michael Moore. Die twitterde: 'Ja, ik meen dit echt. The Lego Movie is hilarisch, slim, satirisch/politiek (de naam van de president is 'President Business') en grappig. Ga 'm zien!'

Filmspeelgoed

De Deense speelgoedfabrikant Lego zet al tijdenlang in op filmspeelgoed. Van Batman tot Harry Potter, Indiana Jones, Lord of the Rings, Pirates of

the Caribbean, Prince of Persia, Speed Racer, Spider-Man, Star Wars,

Toy Story, The Lone Ranger en The Hobbit - het is (of was) allemaal

verkrijgbaar in lego-uitvoering.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden