Van Leer zoekt geld op beurs voor overnames

Verpakkingsconcern Van Leer gaat naar de beurs. Waarschijnlijk in de loop van het volgend jaar wordt een minderheid van de aandelen geplaatst op het Damrak....

Van onze verslaggever

AMSTELVEEN

Alle aandelen van Van Leer zijn nu nog in handen van de Bernard van Leer Foundation, een stichting die door de oprichter van het bedrijf is opgezet. Die stichting ontvangt jaarlijks het grootste deel van de winst, en besteedt het geld aan goede doelen. Volgens bestuursvoorzitter W. de Vlugt is de beursgang bedoeld om extra kapitaal binnen te halen. 'We willen bedrijven op het gebied van consumentenverpakkingen overnemen. Die zijn niet goedkoop, en daarom willen we onze balans versterken.'

De Vlugt zegt dat de Van Leer Foundation graag de controle over het bedrijf wil houden. 'Daarom zullen we waarschijnlijk niet meer dan 25 tot 30 procent gaan plaatsen. Bovendien is onze behoefte aan kapitaal nou ook weer niet zo groot.' Er zullen zowel bestaande aandelen worden herplaatst als nieuwe stukken uitgegeven. Mogelijk zullen de aandelen niet alleen in Amsterdam, maar ook elders genoteerd worden. Er is volgens De Vlugt nog geen keuze gemaakt voor een bank die de plaatsing moet begeleiden.

In december kondigde Van Leer al aan op zoek te zijn naar extra kapitaal. Toen werden ook de mogelijkheden van een beursgang van een dochter en van een onderhandse plaatsing bij een grote belegger nog onderzocht. Volgens De Vlugt is gekozen voor een beursgang omdat 'de beurs onafhankelijk is'. 'Prijsvorming daar vindt plaats op grond van de meningen van analisten en institutionele beleggers.'

Een deel een dochter van Van Leer, 4P, is in handen van de Rabo en MeesPierson. Er zijn volgens De Vlugt echter geen onderhandelingen met hen of andere beleggers geweest voor een onderhandse plaatsing. 'We willen het bedrijf als geheel toch zo veel mogelijk zijn onafhankelijkheid laten behouden', zei De Vlugt. MeesPierson en de Rabo zijn bovendien maar tijdelijk aandeelhouder, volgens financieel directeur A. Saint-Denis.

De Vlugt voorziet geen enkel probleem om zijn bedrijf aan de beleggers te verkopen. Dat de verpakkingsindustrie wereldwijd onder druk staat door het milieubeleid van veel landen, ziet hij juist als 'een uitdaging'. 'Op de een of andere manier is alles wel verpakt. Verpakkingen worden inderdaad teruggedrongen, maar ik zie consumenten niet tien keer met hetzelfde olieblik naar de garage of met hetzelfde margarinekuipje naar de supermarkt gaan om het bij te laten vullen', aldus De Vlugt.

Bovendien probeert Van Leer volgens hem in te spelen op het milieubeleid door van de verpakkingsindustrie een high-techbranche te maken. 'Margarinekuipjes worden steeds lichter en sterker. Recycling wordt steeds belangrijker. Daar komt veel hoogwaardige technologie bij te pas. En daar richten wij ons ook op.' De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling lijken relatief echter nog aan de lage kant te zijn: zo'n 40 miljoen gulden vorig jaar, 1 procent van de totale omzet.

'De verpakkingsindustrie is bovendien een stabiele business. Wij willen daarnaast meer naar de consumentenkant toe, die minder afhankelijk is van de conjunctuur.' Die grotere concentratie op de consumentenmarkt wil Van Leer voornamelijk bereiken door acquisities. 'Vandaar ook de beursgang. Maar we hebben nog niet direct een overnamekandidaat op het oog.'

De onderneming zag zijn winst vorig jaar stijgen van 48 tot 67 miljoen gulden, na aftrek van het dividend van 15 miljoen gulden voor Rabo en MeesPierson, die deelnemen in 4P. De omzet steeg met 114 miljoen gulden tot 3,9 miljard. Volgens De Vlugt had Van Leer vorig jaar veel last van stijgende grondstofprijzen. Daardoor stonden de marges onder druk, omdat de hogere kostprijs niet meteen doorgegeven kon worden aan de cliënten. Dat de winst toch hoger uitkwam, was te danken aan een forse herstructurering die de afgelopen twee jaar is uitgevoerd. Dat heeft wereldwijd ruim 2000 banen gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.