Van Lanschot duikt diep in de rode cijfers

Van Lanschot Bankiers is in 2012 diep in de rode cijfers geraakt. Oorzaken zijn vooral voorzieningen op de vastgoedportefeuille en deelnemingen in vlak voor de crisis overgenomen banken als Van Kempen en CenE Bankiers.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Het nettoverlies van de bank voor rijke particulieren en middelgrote familiebedrijven kwam daardoor uit op 155,4 miljoen euro. De voorzieningen konden niet worden goedgemaakt door een winst op de normale bankactiviteiten: vermogensbeheer en kredietverlening. Die verdampte in 2012 zelfs tot nog maar 2 miljoen euro. Dat komt door slinkende rentemarges en extra toevoegingen aan de stroppenpot.

De cijfers werden vrijdag gepresenteerd door de nieuwe topman Karl Guha die op 1 januari het stokje van Floris Deckers heeft overgenomen. Guha ontkende dat Deckers zou zijn ontslagen vanwege de belabberde resultaten.

Hij kondigde wel een strategiewijziging aan, maar wilde over die plannen geen mededelingen doen. 'We willen een onafhankelijke private bank blijven', stelde hij. Een snel herstel van de resultaten zei hij niet te verwachten. 'Wij denken niet dat 2013 materieel anders zal zijn dan 2012', aldus Guha. In totaal moest Van Lanschot Bankiers in 2012 een bedrag van 121,7 miljoen afschrijven op de aangekochte nieuwe dochterondernemingen. Daarnaast werd de bank geconfronteerd met fikse reorganisatielasten door het schrappen van 300 banen.

Ook kampte de bank met een groeiend aantal bedrijfsklanten dat zijn verplichtingen niet meer kon nakomen. Van Lanschot heeft vorig jaar onder leiding van Deckers de kredietverlening al fors teruggebracht en wil zich vooral concentreren op vermogensbeheer. Het beheerd vermogen nam in 2012 met 11 procent toe tot 40,9 miljard euro. Maar het saldo aan toevertrouwde spaargelden en deposito's daalde met 13 procent, omdat veel klanten spaargeld weghaalden voor het aflossen van hypotheken en de kantoren op de Nederlandse Antillen en Luxemburg werden gesloten.

Een nieuwe tegenvaller wacht Van Lanschot Bankiers dit jaar al. De ondergang van SNS Reaal kost Van Lanschot minimaal 10 miljoen euro. Een ander zorgenkind is de vastgoedportefeuille van 2,4 miljard die de bank nog heeft.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden