Van Lanschot boekt winst en keert zelfs weer dividend uit

Van Lanschot staat er beter voor na stevig te hebben gesneden in de kosten. De bank voor rijke particulieren keert dit jaar zelfs weer dividend uit.

AMSTERDAM - De jaarcijfers over 2013 van de bank uit Den Bosch zien er stukken beter uit dan die van het jaar daarvoor. In 2012 rapporteerde Van Lanschot nog een verlies van 147,3 miljoen euro. Dat heeft de bank omgebogen in een nettowinst van 33,5 miljoen euro. Onderliggend, dus exclusief eenmalige posten, was het verschil iets minder groot: 38,9 miljoen euro winst in 2013 om 11,1 miljoen winst een jaar eerder.


De resultaatverbetering is vrijwel geheel te danken aan kostenreductie. De bedrijfslasten daalden met 6 procent. Dit is niet te danken aan de krimp van het personeelsbestand. Van Lanschot kondigde medio vorig jaar een nieuwe ontslagronde aan die in totaal 250 banen zou kosten. Er verdwenen vorig jaar 54 fte, maar de personeelskosten stegen met 5 procent.


De bank bespaarde wel op beheerskosten en afschrijvingen. De eenmalige uitgaven vielen ook een stuk lager uit dan in 2012. Dat jaar investeerde Van Lanschot fors in een nieuw ict-systeem. Bestuursvoorzitter Karl Guha zei gisteren dat de doelstelling voor de kostenreductie voor 2015 nu al is bereikt. Zoals bij alle banken waren de voorzieningen voor slechte kredieten opnieuw erg hoog (104 miljoen euro), maar toch 10 procent lager dan in 2012.


Van Lanschot kondigde vorig jaar een strategiewijziging aan en die heeft meteen resultaat afgeworpen, blijkt uit de jaarcijfers. De bank wil zich geheel gaan concentreren op vermogensbeheer voor vermogende particulieren en ondernemers. De portefeuille zakelijke kredieten wordt afgebouwd en slonk vorig jaar al met 500 miljoen euro.


De private bank wilde ook meer verdienen aan provisies, om minder afhankelijk te zijn van rente-inkomsten. Ook dat is gelukt: de provisie-omzet steeg met 8 procent. Het vermogen dat de bank onder beheer heeft groeide 2 procent naar 53,5 miljard euro. Dat is vooral te danken aan een toename van de beleggingen. Van Lanschot verloor spaargeld doordat de bank bewust geen scherpe spaarrente biedt en omdat klanten hun spaargeld inzetten voor de aflossing van hun hypotheek.


Van Lanschot keert dit jaar 20 cent dividend per aandeel uit. Beleggers reageerden opgetogen; de koers van het aandeel steeg 1,63 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden