NieuwsPartij voor de Toekomst

Van Kooten verlaat nieuwe partij Krol al na enkele maanden

Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten stapt uit de Partij voor de Toekomst, blijkt uit een interview met het Algemeen Dagblad. Ze begon de partij drie maanden geleden samen met voormalig 50Plus-voorman Henk Krol. Volgens Van Kooten heeft Krol tegen haar gelogen over de rol die Henk Otten (ex-Forum voor Democratie) speelt binnen de nieuwe partij.

Femke Merel van Kooten en Henk Krol (rechts) tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in juli van dit jaar. Beeld
Femke Merel van Kooten en Henk Krol (rechts) tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in juli van dit jaar.

Van Kooten, die vorig jaar vertrok bij de Partij voor de Dieren (PvdD), zegt tegen de krant dat zij buiten vrijwel alle besprekingen is gehouden over de eind juni aangekondigde fusie tussen de Partij voor de Toekomst en de partij GO van Henk Otten (ex-Forum voor Democratie).

‘Lang was voor mij onduidelijk hoe de samenwerking tussen de Partij voor de Toekomst en GO eruit zou zien. Henk Krol heeft hierover tegen mij gelogen. Hij beloofde dat wij met zijn tweeën de politieke lijn zouden bepalen, maar nu blijkt dat Otten aan alle touwtjes trekt. Mijn principes gaan niet samen met de zijne en daarom stap ik eruit', aldus Van Kooten.

Na haar vertrek bij PvdD sloot Van Kooten zich begin dit jaar aan bij 50Plus. Slechts enkele maanden later startte ze met Henk Krol de Partij voor de Toekomst. Nu blijkt, aldus van Kooten, dat Groep Otten zijn naam heeft veranderd in Partij voor de Toekomst, en dat Henk Krol als extra bestuurder wordt vermeld. ‘Alle afspraken tussen Krol en mij over de partij zijn van tafel geveegd. Ik ben daarover voorgelogen en ik heb daar niets over te zeggen gehad. Tot mijn spijt.’

Ze verbreekt alle banden met Krol en Otten, zegt ze. Van Kooten heeft er geen vertrouwen in dat haar politieke standpunten naar voren zullen komen in de nieuwe partij. Dat Krol met Otten wil samenwerken, zegt ze, heeft vooral met geld te maken, meent ze. ‘Een campagne kost tonnen. Dat geld heeft Krol niet. De vermogende kennissen van Harry Mens en Henk Otten willen graag een machtsblok steunen: mét een vertegenwoordiging in de Tweede Kamer.’

Henk Krol heeft nog niet gereageerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden