Van Kooten is een tovenaar

Met zijn vertelling over een stel Nederlandse BN'ers, biedt Van Kooten niet alleen een verrassende verhaallijn en geslaagde trucs met videoschermen, maar laat hij ook een aantal schitterende nieuwe liedjes horen.

JORIS HENQUET

In een met BN'ers gevulde villa in Zuid-Frankrijk is iets gigantisch misgegaan. Hoe kan het anders dat de 'goeroe van de sterren', Joël Hartsteen, nu in de gevangenis zit? Vanuit zijn cel oefent hij alvast zijn verdediging voor straks bij de rechter. 'Ik weet dat het experiment krankzinnig was, edelachtbare.'

Goeroe Joël wordt gespeeld door Kasper van Kooten, de alleskunner die in zijn nieuwe voorstelling de hele avond als personage op het podium staat. Net zoals in voorganger Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel uit 2011, brengt Van Kooten in Karakters verhalend cabaret dat is gekoppeld aan een tegelijkertijd verschijnende roman.

Waar Jackie Fontanel dreef op nostalgie, is het onderwerp van Karakters helemaal van deze tijd: de drang van de moderne mens zichzelf terug te zien op televisie. Het verhaal dat Van Kooten rond het thema 'roem' bedacht, heeft een betoverende mengeling van toneel, chansons en mediasatire opgeleverd.

In Karakters reist een groep van vijf bekende Nederlanders naar Zuid-Frankrijk om in behandeling te gaan. Even ver weg van alle mediahysterie nemen een nieuwslezer, een volkszanger, een BNN-presentatrice, een ex-voetballer en de minister van Onderwijs hun intrek in de villa van mental coach Joël en zijn vriendin Elize. Om de emoties goed los te laten komen, zet Joël een potje lavendel op hun slaapkamers en laat hij ze luisteren naar de gevoelige chansons van de Franse zanger Jaques du Mercou. De omstandigheden lijken optimaal om deze BN'ers weer met beide benen op de grond te krijgen. Totdat er zich een plottwist in het verhaal aandient die het samenzijn in een compleet ander daglicht stelt.

Naast de verrassende verhaallijn bevat Karakters geslaagde trucs met videoschermen (waarop de BN'ers tot leven komen), een aantal schitterende nieuwe liedjes (waaronder een vrolijke Stromaepastiche) en scherpe verwijzingen naar talloze figuren uit de Nederlandse media.

De voorstelling onderstreept ook nog maar eens hoe productief en vernieuwend Kasper van Kooten de laatste jaren bezig is. Na zijn Jackie Fontanel-voorstelling maakte hij ook nog samen met zanger Bertolf het geweldige album Harde noten (2013). Nu dient zich met Karakters dus een nieuw hoogtepunt aan.

Voor zo veel creativiteit kun je alleen maar een diepe buiging maken.

Karakters door Kapser van Kooten. De Kleine Komedie Amsterdam, 23/1. Tournee t/m 24/5 kaspervankooten.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden