Van kneuterigheid is in Harper's Bazaar bijna niets te ontdekken

Blad

Harper's Bazaar is inhoudelijk sterker en prikkelender dan de concurrentie, men noeme een Vogue.

De Harper's Bazaar (april 2017).

Dat was drie jaar geleden dus wel even een momentje, de aankondiging dat er een Nederlandse uitgave van Harpers's Bazaar zou verschijnen. Het ging hier immers om het 'oudste en meest iconische modeblad ter wereld', aldus Harper's Bazaar zelf. Het eerste deel klopt. Het eerste nummer verscheen in 1867, in Amerika. Of het hier ook gaat om het meest iconische modeblad ter wereld, zal door sommigen worden betwist; door redacteuren van Vogue bijvoorbeeld.

Over Vogue ging het vaak, drie jaar geleden. Hoofdredacteur Cécile Narinx, weggeplukt bij Elle, werd er kriegelig van. Op Linda.nl zei ze dat 'die gloeiende concurrentie met Vogue' haar werd aangepraat. 'Alle aardige dingen die ik over het blad en haar redactie zeg worden niet geciteerd en elk kritiekpuntje wordt opgeblazen.'

Toch nog maar een vergelijking. Harper's Bazaar is inhoudelijk sterker en prikkelender dan de concurrenten - en dan laten we de verplichte modereportages even buiten beschouwing. Het taalgebruik is zorgvuldig, op de eindredactie is niet bezuinigd, de inhoud is verrassend.

In haar voorwoord in het aprilnummer schrijft Narinx dat het haar taak is om te laten zien 'dat mode, en zin daarin, geen oppervlakkige dommigheid is'. Verderop kijkt schrijver Esther Gerritsen met groot genoegen terug op de dag dat ze een goedkope oranje plastic jas droeg.

Op de dag van het interview was ze 's ochtends klaar-over op de school van haar dochter. 'Dat is toch ge-wel-dig! Klaar-over! Met zo'n pannekoek zwaaien in een oranje jas, wanneer maak je dat nou mee? Daar genoot ik me toch van! Ik stond zo enorm te grijnzen dat fietsers vroegen: is dit een oefening?' De foto's van Gerritsen, gekleed in het rood, zijn ook prachtig.

In Harper's Bazaar valt tenminste wat te lezen en de verhalen zijn niet grotendeels uit het Amerikaanse moederblad vertaald. Ook een andere schrijver, Nelleke Noordervliet, werd geïnterviewd en in de kleren gestoken, indachtig het thema van de maand: boeken & brein.

Er is ook een horoscoop. Wie vrouw zegt, als bladenmaker, zegt horoscoop. Lezers die deze maand jarig zijn, rammen, moeten het onder meer hiermee doen: 'Laat. Het. Verleden. Los.' Het is een klein smetje. Meer niet, want van kneuterigheid is in Harper's Bazaar verder niets te ontdekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.