Van kantklossen tot 'Ouderenpact', het is campagnetijd

Uw politieke nieuwsbrief

De SP op campagne in Oss. Beeld anp
De SP op campagne in Oss.Beeld anp

Goedemiddag. Met nog twee dagen tot de verkiezingen staan de partijen volop in campagnestand. Premier Rutte haalt uit naar het referendum. Minister De Jonge presenteert nog maar eens een actieprogramma. En SP-leider Marijnissen verschijnt wederom als projectie.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

CITAAT VAN DE DAG
'Kantklossen is ook leuk'

Premier Mark Rutte staat bekend als een van de meest gehaaide debaters van het Binnenhof. Bij EenVandaag slaat hij vanavond weer toe met een retorisch hoogstandje wanneer hij het afschaffen van het referendum verdedigt. Verslaggever Marc Belinfante toont op Twitter een voorproefje.

De journalist zegt tegen de premier dat mensen 'het leuk vinden om mee te praten'. Waarop Rutte reageert: 'Ja, maar spelshows op tv zijn ook leuk. En kantklossen is ook leuk. Maar uiteindelijk gaat het toch om serieuze dingen.' Het hele interview is te zien om 18.15 uur op NPO1.

Mark 'Kantklossen is ook leuk' Rutte op campagne voor de VVD. Beeld epa
Mark 'Kantklossen is ook leuk' Rutte op campagne voor de VVD.Beeld epa

PROFILERINGSDRANG VAN DE MAAND
De Jonge presenteert plan na plan

Hugo de Jonge (CDA), minister van Volksgezondheid en vice-premier, timmert enorm aan de weg, constateert verslaggever Gijs Herderscheê. 'Hij is vooral verantwoordelijk voor de ouderenzorg en dat zullen we weten ook. Het lijkt erop dat hij elke week een persmoment creëert om aandacht te generen voor zijn portefeuille. Liefst ergens 'op locatie', buiten het ministerie.'

8 maart: De Jonge presenteert een Pact voor de ouderenzorg, een afspraak met 35 organisaties om de positie van ouderen te verbeteren. Locatie: verpleeghuis Bosch en Duin in Den Haag.

Een week later: De Jonge presenteert het 'Actieprogramma Arbeidsmarkt' met plannen om het dreigend tekort aan medewerkers in de zorg (130 duizend volgens het UWV) af te wenden. Locatie: WoonZorgPark Loosduinen in Den Haag.

Morgen is het weer raak: De Jonge presenteert het 'actieprogramma één tegen eenzaamheid'. Dit keer op drie locaties in Scheveningen. Vanavond schuift hij aan bij Pauw om zijn plannen vast toe te lichten. Omdat de Kamer als eerst moet worden geïnformeerd, stuurt hij het programma nog voor de uitzending naar het parlement.

Minister De Jonge bezoekt een verpleegtehuis en presenteert het 'Pact voor de Ouderenzorg'. Beeld anp
Minister De Jonge bezoekt een verpleegtehuis en presenteert het 'Pact voor de Ouderenzorg'.Beeld anp

CAMPAGNESTUNT VAN DE DAG
Metershoge Marijnissen

Ze verscheen al als hologram op vier locaties tegelijk, vannacht was ze ook te als projectie op kantoren van banken en multinationals. SP-leider Lilian Marijnissen profileert zich als een politicus met een voorliefde voor technologische stuntjes. In het holst van de nacht reed een SP-busje vannacht met stevige projector langs glimmende kantoorpanden.

De kiezer die bijvoorbeeld over het Damrak wandelde zag zich plots geconfronteerd met een Marijnissen van twintig meter hoog afgebeeld op de Beurs van Berlage. 'Vindt u het normaal dat directeuren van grote bedrijven 171 keer meer verdienen dan hun werknemers?', vroeg ze aan het toevallige publiek. Vanwege het late tijdstip was de omvang van het publiek beperkt. Een gelikt filmpje levert de stunt wel op.

SP-leider Marijnissen op campagne. Beeld anp
SP-leider Marijnissen op campagne.Beeld anp

WEER AAN HET WERK
Staatssecretaris Blokhuis

Staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) van Volksgezondheid probeert de draad weer op te pakken. Via Twitter kondigt hij aan weer aan het werk te gaan na het plotselinge overlijden van zijn jongste dochter Julia (18) op 25 februari. Zij werd acuut opgenomen in het ziekenhuis met uitvalverschijnselen, waarschijnlijk het gevolg van een auto-immuunziekte.

Na haar overlijden legde Blokhuis zijn werk tijdelijk neer. De staatssecretaris vandaag op Twitter: 'Met Julia voor altijd in ons hoofd en hart ben ik weer aan het werk. Het voelt gewoon en heel onwerkelijk tegelijk.'

Staatssecretaris Paul Blokhuis. Beeld anp
Staatssecretaris Paul Blokhuis.Beeld anp

PLAN VAN DE DAG
Ollongren eist integriteit

Het komt voor deze gemeenteraadsverkiezingen te laat, maar over vier jaar zullen alle burgemeesters, wethouders en raadsleden brandschoon zijn. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren stuurde vandaag een brief met integriteitsmaatregelen naar de Tweede Kamer om dat voor elkaar te krijgen.

De D66-minister wil onder andere dat alle wethouders voortaan een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) overleggen. Daarnaast moeten ze slagen voor een nog te ontwikkelen nationale integriteitstest. Ollongren wil ook dat burgemeesters een strengere screening krijgen. Ze overweegt om het ambt op te waarderen tot 'vertrouwensfunctie', iets wat tot dusver vooral is weggelegd voor posities die verband houden met de nationale veiligheid. Voordeel: inlichtingendienst AIVD kan dan een uitgebreid onderzoek doen.

Opmerkelijk is verder vooral de wijze waarop de maatregelen van Ollongren naar buiten kwamen. De integriteitsbrief van de minister werd dit weekend gelekt naar De Limburger en het AD. De voorlichters van Ollongren zeggen geen idee te hebben hoe dat kan.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Minister Ollongren staat de pers te woord. Beeld anp
Minister Ollongren staat de pers te woord.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden