Van inburgeringswet tot de tarieven voor taxi’s

Een overzicht van de belangrijkste wetswijzigingen die met ingang van 1 januari 2007 van kracht zijn...

Nieuwe pensioenwet

De Pensioen- en Spaarfondsenwet (PSW) werd opgesteld in de jaren vijftig en is door de vele wijzigingen sindsdien onoverzichtelijk en onduidelijk geworden. Zo konden regels soms op diverse manieren worden geïnterpreteerd.

Door de nieuwe wet is elke werknemer verplicht vanaf zijn 21ste levensjaar voor een pensioen te sparen. Bij veel pensioenregelingen ligt die ondergrens nu nog op 25 jaar. Vanaf 1 januari kunnen werknemers gemakkelijker terugzien welk inkomen ze hebben gespaard en kunnen ze hun pensioen tijdig aanpassen en meer zekerheid krijgen over de (toekomstige) uitbetaling ervan.

Pensioenfondsen worden verplicht meer gegevens beschikbaar te stellen als de pensioengerechtigde daar om vraagt.

Werkgever betaalt mee aan kinderopvang

Alle werkgevers gaan meebetalen aan de kinderopvang. Ze nemen eenderde van de kosten voor hun rekening. Dit betekent dat ouders met kinderen tussen nul en 12 jaar die gebruikmaken van kinderopvang, vanaf 1 januari 2007 van ieder van hun werkgevers eenzesde van de kosten terugkrijgen. Dat wordt geregeld via de Belastingdienst. De bijdrage van de overheid aan de kinderopvang gaat omhoog.

Inburgeringswet

Nederland wordt door de Wet Inburgering Buitenland het eerste land ter wereld dat inwoners met een niet-westerse nationaliteit verplicht een inburgeringsexamen af te leggen. De toets moet worden gemaakt door alle personen van 16 tot 65 jaar die langdurig in Nederland blijven of willen verblijven, geen Nederlands paspoort hebben, nog geen goed Nederlands spreken en niet genoeg kennis van Nederland hebben. Ze dienen het examen zelf te betalen.

Andere AOW en mantelzorg

De Algemene Ouderdomswet (AOW) wordt op bepaalde punten gewijzigd. Burgers met een AOW-uitkering die een andere AOW’er in huis nemen om voor te zorgen, worden niet meer op hun uitkering gekort. In de oude wetgeving bedroeg de korting van het minimumloon 50 procent voor mensen die gingen samenwonen om voor elkaar te kunnen zorgen. De uitkering bedraagt in zo’n geval 70 procent van het minimumloon. De regeling geldt met terugwerkende kracht tot 4 april 2006.

Belastingwijzigingen

Zoals elk jaar verandert er op fiscaal gebied het nodige. De premies voor de volksverzekeringen dalen, terwijl de tarieven voor de onderste twee schijven van de belastingtarieven stijgen. Of het eindresultaat een verhoging of een verlaging van de belasting is, verschilt van geval tot geval.

De heffingskortingen, die belastingplichtigen van het verschuldigde bedrag af mogen trekken, worden verhoogd en aangepast aan de inflatie. Dat valt per saldo gunstig uit. Daarnaast zijn er aanpassingen bij aftrekposten als scholingsuitgaven en reiskosten, en in bijtellingen als die voor de auto van de zaak.

Wet Maatschappelijke Ontwikkeling

De nieuwe Wet Maatschappelijke Ontwikkeling (WMO) moet een einde maken aan de onoverzichtelijkheid op het gebied van de wetgeving voor hulpbehoevenden. Er komt een einde aan de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) en de Welzijnswet, die onder de WMO komen te vallen.

Dit geldt ook voor huishoudelijke hulp, die nu nog onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) valt. Door de WMO moet het eenvoudiger worden om hulp en zorg aan te vragen, zonder een rij loketten te moeten raadplegen. De nieuwe wet wordt door de gemeenten uitgevoerd.

Andere inhoud basispakket

Het zorgstelsel wordt in 2007 lang niet zo ingrijpend herzien als in 2006. Wel verandert de inhoud van het basispakket van elke verzekerde. Per 1 januari vergoeden verzekeraars ook: IVF (reageerbuisbevruchtingen) tot drie behandelingen; buikwandcorrectie/buikplastiek (in zeer ernstige gevallen); 20-weken-echoscopie, en een persoonsgebonden budget voor hulpmiddelen voor slechtzienden.

Tariefverandering taxi’s

Om meer transparantie te scheppen, wordt een nieuwe tariefstructuur in de taxisector ingevoerd. Er komt een instaptarief waarin de eerste twee kilometers zijn inbegrepen en een kilometertarief vanaf de derde kilometer voor de rest van de rit. Ook moeten de prijzen duidelijk worden vermeld op de tariefkaart en zullen gemeenten op taxistandplaatsen de afstanden en tarieven naar belangrijke bestemmingen vermelden.

Wettelijke rente omhoog

De wettelijke rente (als iemand geld aan iemand anders schuldig is, dus bij niet-handelstransacties) wordt verhoogd van 4 naar 6 procent. Dit is bijvoorbeeld de rente die iemand moet betalen die zijn belastingaangifte te laat heeft gedaan, maar ook rente die een consument aan een winkelier verschuldigd is.

Vispas vervangt Sportvisakte

De Sportvisakte en de Grote Vergunning verdwijnen per 1 januari. Ze worden vervangen door de Vispas, die kan worden aangevraagd bij Sportvisserij Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden