Van huis uit een diplomaat

In Den Haag zoemen de namen van kandidaten voor het nieuwe kabinet rond. Wie komen er in aanmerking? Vandaag: Jaap de Hoop Scheffer....

Femke Deen

JAAP de Hoop Scheffer spreekt een aardig mondje Duits en Frans, liet hij onlangs horen bij Barend en Van Dorp. Waarmee hij maar wilde laten zien dat hij niet alleen beschikbaar is als minister van Buitenlandse Zaken, maar ook nog eens uitermate geschikt is.

Het is dit ministerie, en dat voor Ontwikkelingssamenwerking, waarmee de oud-CDA-leider de laatste weken steeds vaker in verband wordt gebracht. Nu de benoemingen dichterbij komen, hult De Hoop Scheffer zich in stilzwijgen.

Volgens zijn medewerkster wordt hij er zo vaak over gebeld, dat ze het niet eens meer aan hem doorgeeft. 'Hij zegt toch niks, hij is heel terughoudend.'

De Hoop Scheffer heeft geen gemakkelijke tijd gehad na zijn val als partijleider eind vorig jaar. Het CDA voelt zich nog steeds onbehaaglijk over de affaire en gunt de voormalige fractievoorzitter een mooie post. Dat heeft hij wel verdiend na zijn jarenlange inspanningen, klinkt het binnen de partij.

De Hoop Scheffer lijkt de goede papieren te hebben voor de hoogste functie op het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Leidenaar is van huis uit diplomaat. Voordat hij in 1986 in de Tweede Kamer kwam, was hij de persoonlijke secretaris van vier opeenvolgende ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Van Agt en Van den Broek.

In de Tweede Kamer was hij jarenlang woordvoerder over het buitenlands beleid en de Europese Unie. In 1998 schopte hij het tot fractievoorzitter en dat bleef hij totdat hij vorig jaar na een crisis rond het politieke leiderschap, ingeluid door de toenmalige partijvoorzitter Marnix van Rij, opstapte.

Eigenlijk wil partijleider Jan Peter Balkenende helemaal geen voormalige CDA-toppers als minister.

De partij zegt het signaal van de kiezers te hebben begrepen en wil nieuwe gezichten in het kabinet. Even leek het alsof daarmee ook de kansen van oudgediende De Hoop Scheffer waren verkeken. Maar, zeggen de politieke vrienden van Jaap de Hoop Scheffer: hij is helemaal niet een van die 'oude gezichten'. Hij is immers pas 53 jaar oud.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden