Van Hove opent festival met regie Othello

Met de première van Shakespeares Othello in regie van Ivo van Hove en met Hans Kesting in de titelrol opent Toneelgroep Amsterdam (TA) op 1 februari de manifestatie Tamtam....

'Het is vooral de bedoeling', zegt artistiek leider Van Hove, 'dat we dwarsverbanden tussen verschillende producties laten zien. Het klassieke repertoire is onze basis, waarbij we ons telkens afvragen wat deze tekst nu kan betekenen. Daarnaast maken we allerlei cross-overs, voorstellingen met een link naar muziek, dans en beeldende kunst die op zich weer invloed kunnen hebben op het repertoire.'

In Tamtam is een voorstelling te zien met skater Marco Gerris, Heroïsch, een live tentoonstelling in het Stedelijk Museum van Aernout Mik met als titel In two minds, en een optreden van David Eugene Edwards, voorman en zanger van de befaamde band 16 Horsepower.

Als voorbeeld van een dwarsverband binnen het TA-repertoire is er naast Snaren van Gerardjan Rijnders een concertante versie van Ballet te zien, ook een montagevoorstelling van Rijnders uit 1990. Met bijna dezelfde cast van destijds.

'Snaren deed ons zo sterk denken aan Ballet, dat we de beelden van dertien jaar geleden weer tot leven wilden brengen', zegt Van Hove.

Tamtam is niet alleen bedoeld om de band tussen Toneelgroep Amsterdam en de stad te verstevigen, maar ook om de hechte samenwerking tussen de Schouwburg, de Melkweg en het gezelschap te laten zien. Speelde TGA de afgelopen jaren niet meer dan 35 voorstellingen per seizoen in de schouwburg, het laatste jaar is dat aantal verdubbeld, mede door Tamtam.

Bovendien wil Van Hove met deze manifestatie tonen waar het gezelschap voor staat. TA wil met enkele jonge regisseurs een verbintenis aangaan, zoals met Ola Mafalaani, van wie De koopman van Venetië ook opnieuw te zien is.

Volgend seizoen regisseert zij Romeo en Julia bij het gezelschap. Het seizoen daarop zal Olivier Provily een regie doen.

'We lijken een groep van vooral jonge mensen, maar dat willen we per se niet zijn. We hebben nu een ensemble van twintig acteurs, het liefst zouden we dat uit willen breiden tot vijfentwintig. En niet alleen met jeugd.' Sinds het aantreden van Van Hove is een flink aantal vaste spelers vertrokken, maar volgens van Hove is alleen Kees Hulst weggegaan omdat hij zich niet in de artistieke koers kon vinden.

Volgend seizoen zal Van Hove Drie Zusters van Tsjechov regisseren, dat in het komende Holland Festival al in première gaat, gevolgd door Rouw past Electra van Eugene O'Neill.

Choreograaf Emio Greco komt met Teorema van Pasolini en Charles Mee schrijft Wedding Funeral voor alle acteurs van het gezelschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden