Van Hoof wil grenzen openen voor Poolse werknemers

Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken wil per 1 januari volgend jaar de grenzen openen voor werknemers uit Polen en de andere nieuwe EU-lidstaten....

ANP

Nu kunnen werknemers uit de tien nieuwe EU-landen alleen in Nederland aan de slag, als ze daarvoor een vergunning hebben van het Centrum voor Werk en Inkomen. Vorig jaar werkten in Nederland ongeveer 30.000 werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten. Als de grenzen helemaal opengaan, zullen dat er volgens onderzoek circa tweemaal zoveel worden (een half procent van de beroepsbevolking).

Het kabinet moet eind april aan Brussel laten weten of het zijn beperkingen voor werknemers uit nieuwe EU-landen wil handhaven. Vanaf 2009 zijn die niet meer toegestaan, tenzij er sprake is van een dreigende ontwrichting van de economie.

Dat laatste is voor Van Hoof een argument om de grenzen al volgend jaar open te stellen. Daar komt nog bij dat zelfstandigen uit Polen en andere nieuwe EU-landen nu al zonder vergunning in Nederland kunnen werken. De beperkingen voor werknemers zijn daardoor gemakkelijk te omzeilen.

CDA en PvdA - een meerderheid in de Tweede Kamer - zijn huiverig om de grenzen te openen. De vakbeweging is in beginsel voor, maar eist wel dat salariëring geschiedt via de CAO en dat de regels voor de arbeidsomstandigheden gehandhaafd worden. Van Hoof wil daarover nog gaan praten met vakbonden en werkgevers.

Betrokkenen gaan ervan uit dat de VVD-staatssecretaris in het kabinet steun zal krijgen voor zijn plannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden