Van Hoof tevreden met spelniveau

Voor bridgevereniging De Peel uit Asten werd Hemelvaartsdag 2003 een dag om nooit te vergeten. Het viertal bescheiden bridgers uit de tweede klasse van het district Oost Brabant versloeg het team rondom regerend landskampioen Berry Westra uit de eerste ronde van de Arboned Team Cup....

De knock-out formule van dit vierdaagse toernooi waarvoor Ton Stam, directeur van het sponsorende bedrijf, in 1998 het initiatief nam, staat altijd garant voor een boeiend verloop. De andere favorieten lieten zich niet verrassen.

Na twee dagen bereikten de nummers een, twee en vier (viertallen uit de kernploeg) van de plaatsingslijst plus het Groningse team Laan de halve eindstrijd. De Peel ging moedig strijdend ten onder.

Toine van Hoof, teammanager van de nationale selectie, volgde de top op de voet en concludeerde dat de huidige kernploeg sterk is. In welke mate de optimistische manager het gelijk aan zijn zijde heeft, zal blijken tijdens het Open EK in Menton (14-28 juni), de eerste internationale test voor de kernploeg.

De finale leverde een interessante confrontatie op tussen kernploeg wit (Jansma-Verhees en Brink-van Prooijen) en blauw (Bakkeren-Bertens en Bruggeman-de Groot). De witten kwamen het sterkst uit de startblokken (32-17), sloegen in de tweede serie van zestien spellen hard toe (63-18) en degradeerden de derde zitting tot een formaliteit (wit 118 - blauw 71).

De winnende rally van kernploeg wit begon op het eerste spel van de tweede zitting. Jan Jansma en Louk Verhees boden het andere noord-zuid paar er in diagram 1 volledig uit.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 1* pas 2*

pas 2* pas 3*

pas tl4* pas 4*

pas 4SA pas 5*

pas 6* tlpas pas

pas -- -- --

Een uitstekend en gecontroleerd biedverloop naar een scherpe maar mooie 6*. Na het 3*-bod, stelde noord met 4* de troefkleur vast; het controlebod van 4* gaf een renonce aan: 0*-3*-5*-5* in zuid was bekend. Noord begreep ten volle het enorme potentieel voor een ruitencontract, vroeg azen en bood het kleine slem.

De uitkomst van *A maakte het afspel eenvoudig. De leider troefde, deblokkeerde *AH, gooide op *H en *A twee klaveren af en troefde één klaveren uit zuid in de dummy voor de twaalfde slag.

west noord oost zuid

-- -- -- 2SA

pas 3SA pas pas

pas -- -- --

Met enkelvoudige stoppers in harten en schoppen en *V95 en *AH als uitstekende waardes voor 5* was de verhoging van 2SA (5*+5* zonder openingswaarde) naar 3SA in feite een onlogische keuze.

West kwam tegen 3SA uit met een kleine schoppen; de leider speelde *3 in de dummy en oost won de eerste slag met *8, speelde *H, *V en een vierde schoppen voor *A in noord.

West kwam met *A aan slag en incasseerde *B voor één down: +920+50 = +970 en 14 imps naar de uiteindelijke winnaars.

Beide oost-west paren uit de kernploeg maakten in diagram 2 geen aanspraak op de schoonheidsprijs.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

1* pas 1SA 2*

pas 4* pas pas

pas -- -- --

Noord verhoogde het 2*-bod van west rechtstreeks naar de manche. Na een ruitenuitkomst is 4* kansloos vanwege het verlies van *A, een ruitenslag en twee hartenslagen. West durfde niet onder *H uit te komen en legde *A op tafel, in de hoop dat oost *H had zodat er na twee klaverenslagen ook een klaveren introever mogelijk was. Oost speelde in de eerste slag *9, een negatief signaal (hoog=af). West negeerde dit signaal en speelde klaveren door voor *B in de dummy waarna de leider met *A en *H de troeven trok. Op *H verdween een kleine ruiten uit de dummy waarna de verliezende ruiten uit zuid in de dummy getroefd kon worden.

West kon zich in de eerste slag realiseren dat klaveren doorspelen nutteloos was. Een ruitenswitch was te laat, omdat *HV in zuid al hoog waren. Er resteerde een lastig te herkennen kans op down. West wist dat zuid en oost samen drie kaarten in harten bezaten, waaronder *H. Met een secce *H bij oost was er een fraaie manier voor een vierde slag in het tegenspel. Dan moest noord na *A in de tweede slag verdergaan met *A. Bij oost zou *H vallen en west kon dan *V meenemen en een derde keer harten spelen door oost met *V getroefd. Door deze uppercut promoveert *B7 van west tot downslag.

Wie dacht dat 4*, geboden en gemaakt, winst voor noord-zuid opleverde kwam bedrogen uit.

west noord oost zuid

1* pas 1SA 2*

dbl 3* dbl pas

pas pas -- --

Noord-zuid boden als jonge honden maar dat was niet bijster effectief. De vierde slag in het tegenspel werd wel gevonden maar dat was niet voldoende om 3* down te spelen; +530 ten opzichte van de 420 een opmerkelijke plus die de teammanager niet in het minst kon bekoren.

Ook de jeugd toonde zich in Arboned van de goede kant. Marion Michielsen, pas zeventien lentes, hield in diagram 3 de oren tijdens het bieden wagenwijd open.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- 1* pas 1*

dbl 2* pas 3*

pas 4* pas 4SA

pas 5* pas 6*

pas pas pas --

Een uitstekende 6*, op het eerste gezicht afhankelijk van de snit op *H. Die vitale kaart zat bij west en het slem leek gedoemd tot mislukken. De junior maakte dankbaar gebruik van de informatie uit het biedverloop.

Na de distributionele 1*-opening stormde zuid opgewekt door naar klein slem in schoppen (het 5* antwoord op 4SA, Blackwood, gaf één aas aan). West kwam uit met *A, zag aan *5 (laag-hoog = een oneven aantal) van oost dat *H er niet doorkwam en speelde *V voor het aas in de dummy. De leider troefde een klaveren en speelde alle schoppen af zodat drie slagen voor het einde in de dummy nog *6, *A en *V lagen en zuid *AV en *8 over had.

Uit het informatiedoublet van west meende de jonge speelster zuid terecht op te maken dat west naast *AH ook in het bezit was van *H. Zij stak daarom over naar *H, waarop west die *H moest vasthouden *H sec moest zetten. De junior doorzag dit en speelde harten naar *A waaronder *H viel zodat *V hoog was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden