Van Hoof haalt uit naar Kamer

‘Of u geeft mij aan waar het fout is gegaan, of u houdt op.’ Staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) deed die oproep woensdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de sluiting van het ESF-loket voor Europese subsidies....

ANP

Vlak voor de abrupte sluiting op 28 oktober vorig jaar kwam er opeens een vloed aan aanvragen binnen. De vraag drong zich op of die aanvragers op de hoogte waren van de aanstaande sluiting. Volgens de rijksrecherche, die Van Hoof om een onderzoek had gevraagd, was daarvoor onvoldoende grond. De hausse aan aanvragen kwam door een samenloop van omstandigheden en er was geen ‘redelijk vermoeden’ dat ambtenaren van Sociale Zaken hun geheimhoudingsplicht hadden geschonden.

Maar in de Kamer blijft ‘in de lucht hangen’ dat iets niet klopt. Van Hoof heeft daar genoeg van. Hij riep de Kamerleden op punten die niet deugen bij hem aan te dragen, en anders de discussie hierover te staken.

‘Zo kan en wil ik niet functioneren’, aldus Van Hoof, die zich ook stoorde aan het verwijt van onder meer CDA-Kamerlid Algra dat zo het beeld van een onbetrouwbare overheid wordt gecreëerd. ‘Dat suggereert impliciet dat ik niet integer ben.’

De bewindsman zag zich vorig jaar op 28 oktober gedwongen het ESF-loket abrupt te sluiten omdat de subsidiepot leeg was na de plotselinge hausse aan aanvragen. De sluiting werd op 1 november in de Staatscourant gepubliceerd. Van Hoof is nog in een juridische strijd verwikkeld over aanvragen die tussen die twee data zijn binnengekomen.

Hij wilde woensdag niet zeggen of in de begroting geld wordt gereserveerd voor die aanvragen. ‘Dat ziet u in de begroting. Ik loop daar niet op vooruit’.

Via het ESF stroomt subsidiegeld van de Europese Unie naar onder meer projecten voor bijvoorbeeld scholing, naschoolse opvang en integratie van allochtonen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden