Van hier tot Frankrijk heeft men papier voor de ramen

Al sinds oktober: nauwelijks een dag zonder mist beleefd.

'Van den 23en Octobris tot nu toe zijn er weijnig dagen sonder mist geweest.' Beeld anp
'Van den 23en Octobris tot nu toe zijn er weijnig dagen sonder mist geweest.'Beeld anp

Mantua, 1 februari 1724

Dingsdag den 1e Februari van Guastella vertrokken en gepasseert Luzzara, eertijds een gefortificeerd steedje, dog teegenwoordig geruineert. Verders de Po bij Borgoforte, alwaar hij al vrij breed is, met een schipbrug overgevaaren, en Borgoporte gepasseert zijnde, ben ik des namiddags ten twee uuren te Mantoua, eertijds Mantua, aangekomen.

Terwijl ik sat en at kreeg ik voor mijn kaamer drie mannen. De eene had een bas, de ander een viool, en de derde een hakkebord. Hier meede maakten zij al heel goede musiecq, 't welk ik nog nergens oover tafel ontmoet had. Ik ging naa den eten aan eene Jood, Sabbato d'Emanuel Vita genaamt, een adresbrief brengen, die de moeijte nam van met mij wat door de stad, die vrij breede straaten en weinig schoone huijsen heeft, te gaan wandelen.

Van den 23en Octobris tot nu toe zijn er weijnig dagen sonder mist geweest. Van Lions in Vrankrijk af tot hier toe gebruikt men dikwijls in plaats van glas in de raamen papier geloiet of ongeoliet, het welk, wanneer de selve wat gescheurt zijn, seer kout is en lelijk staat.

's Winters hebben groote huijsen binnen glaase raamen en buijten chassis of papier-raamen om de koude en kwaade lugt uijt de kaamers te houden. De glaassen (selfs aan de hooven van vorsten) worden om het jaar of twee eens gewassen, sij zijn soo vuijl dat men er naauwelijks doorsien kan.

Jan Alensoon (1683-1769), Leidse jurist en zanger. Ingekort fragment uit Met trekschuit en draagstoel; red. Helen H. Metzelaar. Uitgeverij Verloren, 2014.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden