Van Hema-rookworst tot geflopte meet-and-greet: Pluisje in Nederland

Hij is 56, heeft sinds 1997 geen officiële wedstrijd gespeeld en toch is Diego Armando Maradona nog altijd de grootste. Zegt-ie zelf. De voorbije weken was hij als coach van FC Fujairah op trainingskamp in Mierlo. Dagboek van een gekkenhuis.

Iwan Tol
Op de foto met de selectie van Jong NEC na een oefenduel Beeld Foto: Meulenhof
Op de foto met de selectie van Jong NEC na een oefenduelBeeld Foto: Meulenhof

De eerste dagen: een Hema-rookworst en de Maradona-mania begint

Achteraf misschien naïef, zegt manager Mark Oidtmann van Carlton Hotel De Brug, maar als Diego Armando Maradona op zaterdag 5 augustus in Mierlo arriveert heeft hij niet nagedacht over veiligheidsmaatregelen. Zo'n vaart zal het toch niet lopen met de belangstelling voor de man die tegenwoordig trainer is van FC Fujairah, een tweededivisionist uit de Verenigde Arabische Emiraten? En inderdaad, in de eerste dagen kan de voormalige wereldvoetballer van het jaar nog doodgemoedereerd de Arkweg oversteken naar de trainingsvelden van amateurclub Mifano.

Maar als Omroep Brabant op dinsdag 8 augustus meldt dat Maradona een uur lang in de Hema in Mierlo heeft gewinkeld, en daar onder meer een blauwe pyjama heeft gekocht, komt de Maradona-mania op gang. Meer dan honderdduizend keer wordt het bericht op de site van de regionale omroep aangeklikt.

Ook andere media ruiken een prachtig verhaal: de wereldberoemde Maradona in het kleine Mierlo en dan heeft hij ook nog een Hema-rookworst willen eten, maar die kon niet worden opgewarmd omdat de vestiging niet over een magnetron beschikt. Hoe mooi wil je het hebben in komkommertijd?

Het spektakel begint twee maanden geleden als FC Fujairah zich meldt bij het Brabantse sporthotel. De Arabieren zoeken een locatie voor een trainingskamp in Nederland, om de zomerse hitte in eigen land te ontwijken. Via Atalay Mutlu, een voetbalmakelaar die bemiddelt tussen clubs en hotels, valt de keuze op Mierlo vanwege de ruime fitnesshal, de lommerrijke omgeving en de trainingsvelden om de hoek. Vanuit zijn suite, 64 vierkante meter groot, kan Maradona zien hoe vrijwilligers van Mifano het gras exact op de gewenste lengte van 2,5 centimeter maaien.

Hema

Op een van zijn eerste dagen in Mierlo bezocht Maradona de Hema. Zo'n worst leek 'Pluisje' wel wat. Bij gebrek aan een magnetron kon de worst niet worden opgewarmd.

Wachtende fan bij het Carltonhotel in Mierlo Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Wachtende fan bij het Carltonhotel in MierloBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Maradona denkt dat hij in een voorstadje van Amsterdam terecht is gekomen. Maar dat misverstand is logisch, zegt Mifano-voorzitter Peter Verberne. 'Als je uit Buenos Aires komt heb je een heel ander besef van afstanden. Als je een beetje doorrijdt, zit je in een uur en een kwartier in Amsterdam. Voor iemand uit Argentinië is dat niets.'

Wat eerst een plukje fans is, groeit uit tot een klein leger van 150 man dat voor de deur van het hotel staat te wachten. Bij de receptie komen opvallend veel boekingen voor één nacht binnen, zelfs uit Helmond, dat maar 6 kilometer verderop ligt. Iedereen wil maar één ding: op de foto met Maradona.

Hotelmanager Oidtmann: 'Sommige mensen zijn urenlang onderweg geweest. Ik snap wel hoe je dan redeneert. Als je er zoveel moeite voor hebt gedaan, dan meen je op een gegeven moment ook recht te hebben op een foto.'

Op woensdag stormen 150 man de lobby binnen, op zoek naar Maradona. Oidtmann: 'Dat was het moment waarop we besloten dranghekken te bestellen.'

Week 1 een getraumatiseerde kapper

Het is donderdag 11 augustus, Maradona is zes dagen in Nederland en wil geknipt worden. Zijn management wordt gesommeerd de allerbeste kapper van Nederland te vinden. Even later gaat de telefoon over bij Blur Hairstudio in Enschede. Of Hakan Alacali, winnaar van twee Coiffure Awards, over twee uur in Mierlo kan zijn?

Als sterrenkapper is Alacali heus wel wat gewend, maar dit gaat zelfs hem te ver. 'Het is koopavond. Er zitten hier allerlei klanten in de zaak. Die kan ik toch niet in de steek laten?' Afgesproken wordt dat hij de volgende avond, à raison van 500 euro, Maradona zal knippen. Hij moet zich melden in de lobby.

Om het grote moment vast te leggen heeft Alacali die vrijdag een fotograaf meegenomen. Hij ziet het al helemaal voor zich: een grote foto van hem met Maradona in de zaak, betere promotie kan hij zich niet wensen. Ter plekke wordt afgesproken dat die 500 euro wordt kwijtgescholden als Maradona met hem op de foto gaat.

Daarna begint voor de kapper het grote wachten. 'Maradona komt zo', krijgt hij te horen. 'Hij moet eerst nog eten.' Even later ziet hij Maradona aan de bar zitten. 'Nog tien minuten, hij komt écht.' Dan: 'Nog vijf minuten'. Zo gaat het de hele avond door, totdat Maradona moe is en naar bed gaat. 'Achteraf had ik hem van zijn barkruk moeten trappen', zegt Alacali. Om half twee 's nachts is hij thuis. Om het uur wordt hij wakker met strakke kaken van de stress.

De volgende ochtend wil Alacali een rekening indienen bij Maradona en zijn gevolg, maar zijn vrouw weerhoudt hem daarvan. 'Je hebt een trauma opgelopen, laat zitten.'

Achteraf is het maar goed dat het zo gelopen is, denkt de sterrenkapper. 'Als je naar Maradona kijkt zie je helemaal geen nek meer. Wat moet ik nou doen bij iemand zonder nek? Stel: ik had hem geknipt en hij was niet tevreden, dan had het misschien nog heel negatief kunnen uitpakken voor mij. Nu heb ik tenminste nog een goed verhaal.'

Week 2: 'I am number one! Not Messi, not Ronaldo'

De dranghekken missen hun uitwerking niet, merkt hotelmanager Oidtmann. Belangstellenden blijven geduldig buiten het hotel wachten. Als Maradona in een goede bui is, geeft hij zijn bodyguards opdracht om de bewonderaars één voor één binnen te laten voor een foto of een handtekening.

Maar hij heeft niet altijd zin, merkt Mark van Hout uit Tilburg. Hij moet veertien uur wachten op een fotomoment. 'In het begin was Maradona nog toeschietelijk, daarna werd hij nukkig. Iemand met ALS liep hij zo voorbij. De jongen zei nog: 'Ik heb ALS'. Maar ik denk niet dat Maradona Nederlands verstaat.'

In Amsterdam bezoekt Maradona de Heineken Brouwerij, hij krijgt er na sluitingstijd een privérondleiding. Verder is hij te gast bij PSV - AZ, waar hij Ruud Gullit ontmoet. Oidtmann hoort hem tegen diens zoon roepen: 'I am number one. Not Messi, not Ronaldo.'

Maradona tijdens een potje latjetrap met spelers van Brabantia Beeld FotoMeulenhof
Maradona tijdens een potje latjetrap met spelers van BrabantiaBeeld FotoMeulenhof

Ook de commercie pikt een graantje mee. Op donderdagavond 17 augustus om 23.00 uurneemt Bavaria in het Philips Stadion een reclame met Maradona op, een remake van een oude reclame met Marco van Basten. De opnames duren anderhalf uur. De volgende dag staat het filmpje online.

Na meer dan twee weken trainen wil Maradona zijn team ook weleens een keer zien voetballen. Op zaterdagavond geeft hij aan zin te hebben in een wedstrijdje tegen een niet al te sterke tegenstander, zodat FC Fujairah zelfvertrouwen kan tanken. Makelaar Atalay Mutlu belt zijn vriend Salim Özer, die SV Twello traint.

14 uur moest Mark van Hout uit Tilburg wachten op een fotomoment met zijn idool Diego Maradona. Soms was hij toeschietelijk, dan weer nukkig. Geduld was vereist.

Özer: 'Opeens krijg je dan de vraag of je tegen het team van Diego wil voetballen. Ja, het was me meteen duidelijk dat het om Maradona ging. Een andere Diego ken ik niet.'

Op maandagavond 21 augustus draait de bus met de selectie van SV Twello, dat pas twee keer heeft getraind, het terrein van Mifano op. De wedstrijd is op verzoek van Maradona zonder publiek. Alleen een paar familieleden en Stentor-verslaggever André Valkeman worden binnengesmokkeld. De delegatie uit het Gelderse dorp krijgt heldere instructies: Maradona niet aanspreken, niet aanraken.

Aanvoerder Nicky Eekhuis, net terug van een vakantie in de Ardennen, heeft vooraf nog stoer aangekondigd de eerste bal in de dug-out te schieten, waar Maradona staat, maar dat durft hij natuurlijk niet. Wel klapt SV Twello er vol op en dat bevalt Maradona allerminst. In woord en gebaar maakt hij duidelijk dat het niet de bedoeling is dat zijn spelers hard worden aangepakt.

Als de scheidsrechter een volgens Maradona duidelijke handsbal over het hoofd ziet, zijn de rapen gaar. Maradona stapt een paar meter het veld in en roept Spaanse verwensingen. Zelfs na het laatste fluitsignaal - de wedstrijd eindigt in een 6-0-overwinning voor FC Fujairah - houdt het protesteren niet op. De spelers van Twello moeten er stiekem om glimlachen: dat uitgerekend 'De Hand van God' durft te klagen over een vermeende handsbal...

Na afloop wordt er een gezamenlijke elftalfoto gemaakt voor in de kantine van SV Twello. Ook neemt Maradona ruim de tijd voor selfies met de spelers van Twello. Trainer Özer heeft ze alle zestien speeltijd gegund, zodat ze allemaal later in het café kunnen opscheppen dat ze tegen Maradona hebben gespeeld. Alleen de jonge Stentor-verslaggever André Valkeman blijft verbijsterd achter. Hij denkt bij zichzelf: 'Is deze dorpsgek echt de beste speler van de wereld geweest?'

De laatste dag: 'De mensen om hem heen, het zijn net clowns'

Het is vrijdagmorgen 25 augustus. De laatste dag van Maradona in Nederland. Het team is al vertrokken, Maradona zelf zit nog in de lobby en wordt later opgehaald. Via Düsseldorf Airport vliegt hij terug naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Een dag eerder is nog een meet-and-greetactie van Energiedirect.nl in de soep gelopen. Maradona moest één voor één met prijswinnaars op de foto en dat duurde hem te lang. Na vijf minuten liep hij boos weg.

In Enschede heeft sterrenkapper Alacali zijn mislukte ontmoeting met Maradona verwerkt. Hij kan er zelfs om lachen. Maar een held? Nee, dat is Maradona niet meer. 'Ik heb hem die avond drie uur kunnen observeren. Wat zal ik zeggen? Die mensen om hem heen, het zijn net clowns. En het tragische is: dat weet hij zelf ook.'

De personen die hem de afgelopen drie weken van nabij hebben meegemaakt zijn minder streng in hun oordeel. Natuurlijk, Maradona is niet te regisseren. Oidtmann: 'Maar stel je eens voor: elk moment van de dag willen fans iets van je. Dan snap ik wel dat je last van stemmingswisselingen hebt en een beetje paranoia wordt.'

Ook voetbalmakelaar Mutlu vraagt om mededogen. 'Er zijn altijd mensen om hem heen. Die druk... eigenlijk is het geen leven. Ik kan me voorstellen dat je op een gegeven moment bezwijkt. Hij is elk moment van de dag Diego Maradona. Zie daar maar eens mee om te gaan.'

Het personeel van Carlton De Brug zwaait Maradona 's middags op de stoep van het hotel uit. Langzaam maar zeker zien ze de Mercedes uit het zicht verdwijnen. Het circus Maradona is nu echt voorbij. De dranghekken zijn al opgeruimd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden