Van helden

Finnland is een nieuwe naam in het jeugdtheater en toch ook weer niet. Een van de initiatiefnemers, Finn Poncin, was al jaren actief in deze sector met O`Mamaree....

Het is waar, veel jongetjes vallen in hun vroege muziekperiodevoor dat even impressieve als duidelijke beeld: mannen met langeharen, spierballen en jankende gitaren. Finnland gebruikt diticoon om het te hebben over helden; de titel verwijst naar dehardrockgroep Van Halen. Helaas lijdt de voorstelling aan eenfenomeen waarmee ook deze muziekstijl dikwijls kampt: eenduidige,dubbel en dwars onderstreepte overdaad.

Twee jongens die een bandje hebben, zijn net hun bassistkwijt. En ze moeten binnenkort optreden. Er ontstaat ruzie, detwee geven elkaar van alles de schuld maar repeteren toch door.Uiteindelijk overwint een van hen de schroom om te zingen enbrengt hij een liedje waarvan hij dacht dat het niet kon omdathet zo persoonlijk en kwetsbaar is.

Precies die kwetsbaarheid ontbreekt volledig in het concepten ook de speelstijl van Poncin en zijn tegenspeler Tim de Zwart.Twee ongedurige jochies spelen die geen geduld met elkaar enzichzelf hebben, daarvoor is meer nodig dan in speed metal-tempo,zonder enig gevoel voor timing door de scènes te jagen. Daarmeewordt het vele geruzie tussen de twee een onaangenaam,eendimensionaal schouwspel.

Muzikaal hapert het stuk omdat de acteurs, die zelf de muziekspelen, niet overtuigend schakelen tussen het uitbeelden van eenrammelende gitaarband zonder bas en serieus bedoelde songs diewel indruk moeten maken. Ze maken zo de muziek, doorgaans eengeslaagd middel om iets mee over te brengen, effectiefonschadelijk.

Kinderen een spiegel voorhouden en confronteren metonmogelijke kanten van zichzelf, dat kan beslist. Maar een bakclichés opentrekken, compleet met vette knipogen en zonder enigcontrast of gevoel, dat is de dood in de pot. De geldigeboodschap dat echte helden hun zwakke kanten durven tonen, krijgtzo nergens tanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden