Van Heerlen naar Papenveer

Lucky devils, die kamerleden. Zij, en zij alleen, mogen over niet al te lange tijd neuzen op de prachtigste cd-rom die er dit jaar verschijnen zal....

Wie geluk heeft - en dat zijn er maar weinigen - reist zorgeloos van a naar b. Maar het gros wordt gehinderd. Een greep uit de kraaiepoten die de laatste week over spoor en weg zijn uitgestrooid. Mistbanken en dus kettingbotsingen. Omleidingen en ongelukken. Stukgetrokken spoorwegkabels. Draadbreuken. Bevroren wissels en bovenleidingen. Herten die door kwajongens de weg op werden gejaagd. Een van een vrachtwagen gekantelde container. Om maar te zwijgen van de dagelijkse files.

Afgelopen weekeinde meldde een vriendin trots dat ze in één moeite door, ja het staat er echt, van Zwolle naar Amsterdam was gekard. We hebben er een fles champagne voor ontkurkt.

Kamerleden, die gewoonlijk alleen op de hoogte zijn van de stremmingen rond Den Haag, worden nu dankzij deze pracht cd-rom virtueel gestuurd van Heerlen naar Papenveer, dat onder de rook van Schiphol ligt. Ze reizen mee met een gezellig stel, dat nog onbezorgd in de auto zit te flierefluiten. Niets kan hen deren. Ze hebben gsm en laptop onder handbereik. Maar oh wee, als ze de enter-knop indrukken. Daar komt de eerste hindernis in zicht: een opgebroken weg.

Het lijkt wel een spelletje Barricade. Maar dan wel in een geavanceerde versie. Rechts op het beeldscherm zien we op film beelden van de geplaagde reizigers, in het midden de route die wordt afgelegd - inclusief alle zijpaden en omleidingen - en links belangwekkende neveninformatie.

Deze per computer aangestuurde verkeersgebruikers doen dingen waar U en ik nooit toe zijn te bewegen. Ze verkassen even leuk van auto naar trein (bestaan dergelijke mensen?), hoppen in de interliner en kiezen in uiterste nood de treintaxi. Alles op vervoersgebied is gebundeld op dit wonderschijfje. En elk vervoersmiddel schijnt ook soepeltjes op elkaar aan te sluiten.

Als het de komende maanden wat bedaagd wordt in de Kamer, weet U waaraan het ligt. Er wordt tot diep in de nacht met het verkeer gespeeld.

Hoe lang de reizigers er over doen om van Heerlen in Papenveer te geraken als telkens de enter-knop wordt ingedrukt, vertelt het verhaal nog niet, maar het moet ergens in de volgende eeuw zijn. Dat is de verschrikkelijke werkelijkheid anno 1997. Wie van Breda naar Ameland wil reizen, doet er langer over dan van Schiphol naar de Canarische Eilanden, en het prijsverschil is bijna te verwaarlozen. Je moet wel een apeliefde voor het milieu koesteren om niet te vallen voor de comfortabele verlokkingen van het vliegverkeer. By the way: een alternatieve vluchtweg van Heerlen via vliegveld Beek en dan hop met de cityhopper naa Schiphol staat bij mijn weten niet op de cd-rom. Misschien dat de makers van het bedrijf Mediamatic er dat nog even kunnen bijfrunniken.

Kamerleden die alleen van nota's houden, kunnen zich overigens ook tot die informatie beperken en de cd-rom links laten liggen. Hij was immers alleen bedoeld als visuele ondersteuning.

En anders kunnen ze het altijd nog in de praktijk uitproberen: voorbij Den Haag linksaf.

Jaap Huisman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden