Van hard werken kan je dood gaan

Vroeger kregen we het maar wat vaak te horen van onze ouders en leraren: 'Van hard werken ga je echt niet dood!' Integendeel, onderzoekers uit Engeland hebben nu aangetoond dat te hard en te veel werken kan leiden tot een hartaanval.

Sanne Riepema
© thinkstock Beeld
© thinkstock

Werken aan 9 tot 5 mentaliteit
Gezondheidsexperts van de University College London kwamen tot de conclusie dat de kans op hartaanvallen en soortgelijke aandoeningen met 67 procent toeneemt als je elf uur per dag of langer werkt. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 7000 ambtenaren, maar onderzocht niet precies waarom het risico zo veel groter wordt. Logischerwijs denkt men aan stress, omdat eerder onderzoek al aantoonde dat mensen met meer stress sneller hartproblemen krijgen.

Te lang en hard werken blijkt even slecht als te kort slapen, want mensen die minder dan zes uur per nacht slapen lopen dezelfde risico's. Vaak gaat lang werken en weinig slapen ook nog gecombineerd.

Wake-up call
Voor Mika Kivimski, de onderzoeker die de studie leidde, is het vooral een belangrijk signaal naar de artsen toe. Normaal houden artsen rekening met factoren als het BMI, leeftijd, bloeddruk, cholesterol e.d. om de risico's voor het hart in te schatten. Het aantal uren dat men gemiddeld wekelijks werkt zou nu een bijkomende belangrijke indicator worden. Volgens Kivimski 'kan dat een belangrijke wake-up call zijn voor mensen die zichzelf overwerken, zeker als ze al kampen met andere risicofactoren.'

Dus voor alle workaholics in Nederland, denk wat vaker aan jezelf en zorg dat je genoeg rust neemt. Met 8 uur slaap en een gemiddelde werkdag van 8 uur functioneren we het best. (Tekst Sanne Riepema, foto thinkstock)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden