Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan. Toch?

Het calvinistische credo dat hard werken zo slecht niet is, kan nu wel eens de prullenbak in. Talrijke studies hebben uitgewezen dat een veeleisende baan kan leiden tot rugklachten, zwaarlijvigheid en depressies.

Ellen de Visser
© thinkstock Beeld
© thinkstock

Britse wetenschappers hebben na een studie van twaalf jaar ook aangetoond dat je van hard werken dood kunt gaan. Vorige week publiceerden ze erover in Annals of Internal Medicine.

In Japan, met zijn lange werkweken, heeft het karoshi, dood door overwerk, al langer de aandacht van artsen en overheid. Onderzoek onder ruim 1.600 Japanners met een meer dan vijfdaagse werkweek toonde een paar jaar geleden een verband aan tussen het aantal hartaanvallen en een hoge werkdruk. Het aantal werkuren speelde geen rol.

In de Britse studie is dat wel het geval. De onderzoekers volgden ruim twaalf jaar meer dan zevenduizend ambtenaren en in die periode kregen 192 van hen een hartaanval. Na een correctie voor risicofactoren (leeftijd, roken, hoge bloeddruk bij aanvang van de studie) bleek een zeer sterk verband te bestaan met lange werkdagen. Wie meer dan elf uur per dag werkte, had 67 procent meer kans op een hartaanval dan wie dagelijks zeven tot acht uur werkte. Vermoed wordt dat werknemers die lange dagen maken ongezonder leven en meer last hebben van stress, vermoeidheid en een hoge bloeddruk.

De onderzoekers noemen de resultaten een waarschuwing voor workaholics, die moeten opletten als ze al andere risicofactoren hebben, zoals overgewicht. Huisartsen zouden standaard moeten informeren naar de werktijden van hun patiënten om beter het risico op een hartaanval te kunnen inschatten. Behalve gezond eten en genoeg bewegen zou hun advies ook moeten luiden: neem een 9-tot-5 baan. (Tekst Ellen de Visser, foto thinkstock)

Ook een vraag? Mail naar Gezond@Vk.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden