Van Haersma Buma: keuze voor lijst is keuze voor Kamerlidmaatschap

De 56 kandidaten op de advieslijst van het CDA maken kans op een Kamerzetel, ze moeten eventuele bestuursambities de komende regeringstermijn parkeren. Daarop zijn ze geselecteerd door het partijbestuur. Dat zei lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma vandaag.

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom en lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma Beeld anp

Alle kandidaten moeten bereid zijn een volle kabinetsperiode plaats te nemen in de Tweede Kamer, daarvan hebben we ze doordrongen, zei de CDA-lijsttrekker vandaag. Op de lijst is geen van de huidige CDA-bewindslieden terug te vinden en slechts negen van de zittende Kamerleden hebben een plek gekregen.

In afgelopen jaren ging dat bij de partij heel anders. Twee jaar geleden stroomden van de bovenste tien vier CDA'ers door naar het kabinet (Maxime Verhagen, Jan Kees de Jager, Marja van Bijsterveldt en Joop Atsma) en vier verlieten de politiek (Jan Peter Balkenende, Ab Klink, Ank Bijleveld en Gerda Verburg). De nummer tien Van Haersma Buma werd de nieuwe fractieleider. Hierdoor konden kandidaten die hoger dan plek 21 genoteerd stonden alsnog plaatsnemen in de Kamer (waaronder de nieuwe nummer drie, Sander de Rouwe).

Nu weet de kiezer wat hij krijgt als hij in september op het CDA stemt. Alle kandidaten die een zetel verwerven blijven in de Kamer, mogelijke bewindslieden komen van buiten. Ook de kandidaten weten waar ze aan toe zijn: hun bestuursambities, als ze die hebben, moeten ze voor vier jaar stallen.

Door deze keuze heeft de partij de handen vrij bij mogelijke regeringsdeelname. Als huidige bewindslieden op de lijst hadden gestaan, dan hadden die na 12 september vooraan in de rij gestaan bij de verdeling van mogelijke nieuwe bestuursposten. Nu is de partij geheel vrij om na de verkiezingen nieuwe (of bekende) bewindskandidaten te kiezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden