Van Haersma Buma: Friese protestant met bijzonder droog gevoel voor humor

Protestant en Fries, met een bijzonder droog gevoel voor humor. Trots bezitter van het Elfstedenkruisje 1986. Was sinds oktober 2010 een stille kracht in de gedoogconstructie van VVD en CDA met de PVV. Bloeide na het sneven van die samenwerking vorig weekend op in onderhandelingen met de VVD, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie over een nieuw begrotingsakkoord. Was overtuigend in het Kamerdebat daarover gisteravond.

Sybrand van Haersma Buma op het CDA Voorjaarscongres in Den Haag in 2011. Beeld anp
Sybrand van Haersma Buma op het CDA Voorjaarscongres in Den Haag in 2011.Beeld anp

Dat is in een notendop het portret van de 46-jarige Sybrand van Haersma Buma, de fractievoorzitter van het CDA die zich vrijdag meldde als kandidaat-lijsttrekker. Buma wil het CDA gaan leiden na de verkiezingen van september. De jurist Buma loopt sinds 1994 rond op het Binnenhof. De eerste 8 jaar als beleidsmedewerker, sinds 2002 als Kamerlid en sinds oktober 2010 als fractievoorzitter. Die laatste stap nam hij naar verluidt niet helemaal van harte. Buma moest ervan overtuigd worden dat hij de fractie moest gaan leiden toen Maxime Verhagen vicepremier werd.

Buma had tot dan altijd meer op de achtergrond geopereerd. Als fractiesecretaris speelde hij een belangrijke rol bij het wel en wee van de fractie. Hij was ook vooral een man van de inhoud. De burgemeesterszoon was in de CDA-fractie jarenlang woordvoerder justitie. Erg populair en bekend bij de CDA-kiezer was hij daarmee nog niet geworden. Bij de verkiezingen van juni 2010 haalde hij niet meer dan 850 voorkeursstemmen, het minste van de hele top-20 van de CDA-lijst.

Buma was begin oktober 2010 voorstander van de samenwerking met de PVV, waar hij na het echec in het Catshuis nu 'de buik vol' van heeft. Hij maakte de diepe verdeeldheid mee in zijn partij die bij de verkiezingen in juni van dat jaar was gehalveerd en in het najaar in een crisis belandde door de onenigheid over de gedoogconstructie met Geert Wilders.

Begin december van dat jaar werd Buma ernstig ziek en werd hij opgenomen in het ziekenhuis met een gevaarlijke streptokokkeninfectie in de borstspier. Hij werd geopereerd en keerde half januari terug in de Kamer.

Buma vormde de afgelopen tijd samen met partijvoorzitter Ruth Peetoom en vicepremier Maxime Verhagen het leiderschap van het CDA. Eén echte leider had de partij niet meer sinds Jan Peter Balkenende die functie op de avond van de verkiezingen van 9 juni neer had gelegd. Sybrand van Haersma Buma werd op 30 juli 1965 geboren in Workum in Friesland, heeft een vrouw en twee kinderen en woont nu in Voorburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden