Van Grunsven is terug, maar niet overtuigend

Nederlands kampioen dressuur gaat Van Grunsven dit jaar niet worden. 'Not good at all', twittert ze zelf.

HOOFDDORP - De lippen blijven op elkaar in het Haarlemmermeerse Bos, waar Anky van Grunsven driftig met haar hoofd schudt. Nederlands kampioen dressuur gaat ze dit jaar niet worden, al zegt ze zich na de kür op zondag pas bij de einduitslag neer te leggen. 'Als ik nu al had gedacht: laat maar zitten, dan was ik al naar huis gegaan', blijft ze strijdbaar als altijd.


Een twitter-bericht laat niets aan duidelijkheid te wensen over. 'Not good at all', oordeelt ze vlijmscherp over haar proef met Salinero. Met een score van 73,8 procent eindigt ze als vierde op dag 1 van het NK.


Haar voormalige leerlinge Edward Gal voert de tussenstand aan, met Undercover. Hij en zijn andere paard Romanov delen de tweede plaats met Hans-Peter Minderhoud, die op de rug van Tango tot precies dezelfde score is gekomen.


Wie drie keer olympisch kampioen is geworden, is gewend geraakt aan successen. Dus moppert Van Grunsven over fouten en foutjes en over een paard dat met zijn eigen wedstrijd bezig is en zich door van alles en nog wat heeft laten afleiden. 'Hij had niets moeten zien en op mij moeten letten', zucht ze.


In Hoofddorp zadelt de gecastreerde hengst zijn berijdster met huiswerk op. De wedstrijdloze dag zal Van Grunsven vandaag benutten om hun proef nog maar een paar keer in de wedstrijdring te oefenen, in plaats van in de trainingsbak. Daar was het teleurstellende optreden van gisteren niet te voorvoelen geweest, zegt ze.


Natuurlijk speelt ook het wedstrijdritme haar parten, geeft de 44-jarige Van Grunsven toe. 'Ook ik mis die routine waarmee ik een paar jaar geleden reed.' Toen regeerde ze haar sport en zette ze kampioenschappen nog met speels gemak naar haar hand.


Veel is veranderd in het leven van Van Grunsven. Ze is in eigen land voorbijgestreefd door anderen en dubde openlijk over haar toekomst. De combinatie met Salinero leek zelfs afgeschreven, want het nu 18-jarige dier was door zijn berijdster te oud bevonden voor nog één olympische missie.


Omdat haar alternatief Upido zich niet ontwikkelde zoals gehoopt, viel ze noodgedwongen terug op haar oude prijspaard. Met Salinero danste ze in Athene (2004) en Hongkong (uitvalsbasis voor de Spelen van Peking in 2008) naar het goud. Een derde titel in Londen lijkt een utopie, maar als captain van de ploeg kan ze goud waard zijn tijdens haar zevende Spelen.


'Maar dan moet ze wel beter presteren dan hier', oordeelt haar man en bondscoach Sjef Janssen zonder mededogen. Met een '73'er of 74'er' heeft ze volgens hem zeker niets te zoeken in de olympische dressuurploeg die het straks moet opnemen tegen in elk geval de tot de tanden bewapende Britten.


Een score van 75 procent, bij het NK of bij het CHIO in Rotterdam, eist hij minstens van zijn levensgezellin. 'Ik doe mijn best', verdedigt Van Grunsven zich, aan dezelfde tafel gezeten.


Ze weet wat haar te doen staat bij de twee observatiewedstrijden die door de bondscoach zijn aangemerkt. Beter presteren, het is wat zo'n beetje alle ruiters, op Gal en Minderhoud na, zich mogen voornemen.


Veel wijzer wordt Janssen daarmee niet van het eerste NK-onderdeel. De meest scores liggen dichtbij elkaar. En de beste Nederlandse combinatie ontbreekt in de bossen van Hoofddorp, want Adelinde Cornelissen heeft haar succespaard Parzival thuisgelaten. Vanaf de kant kijkt de nieuwe dressuurkoningin toe als de oude mokkend haar score van het bord afleest.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden