Van Gogh laat Katja ontsnappen

Na een half uur Gogh's Zondag heeft Theo van Gogh het bijna voor elkaar. De mooie, lieve Katja Schuurman denkt erover om iemand recht in de camera te gaan beledigen....

Maud Effting

Van Gogh heeft er het hele programma voor zitten prikken en trekken. Dingen geroepen als: pák die journalisten van de Privé en al die andere kutbladen nou eens. En dat ze een soort glijmiddel is als ze niet steviger uitpakt. Dat ze wel een beetje bang lijkt. Dat de wereld niet van plastic is.

Schuurman aarzelt. 'Ja, nou, maar een belediging vind ik zo...'

'Je bent braafmans zélve', roept Van Gogh. 'Dat hebben we nu een half uur gezien.'

'Hoezo vind je me een braafmans?'

Dan doet Theo iets doms. Hij biedt een klein openingetje. 'Ik loop je een beetje uit te dagen', zegt hij vergoelijkend. En dan is het over. Schuurman gaat haar middelvinger niet opsteken, en niet keihard fuck you roepen.

En ondanks de anti-climax - 'Dan heb je me toch afgelegd', zegt Van Gogh - is dat wel mooi. Want Van Gogh probeert uit, hij draait, prikt en stookt en het mislukt. Katja Schuurman is aan hem ontsnapt; ze laat het achterste van haar tong niet zien. De voormalig soapster, filmster en zangeres gooit al haar wapens in de strijd: ze lacht, straalt, is aardig, lieflijk, bedachtzaam, zet zwoele blikken op en duwt haar borsten af en toe naar voren. Van Gogh kan niet anders dan haar aardig vinden.

Ze is na Marjet van Zuijlen (vorige week) de tweede mooie vrouw die door hem onder handen wordt genomen. Schuurman zegt wel wat tegen hem. Dat ze zich eenzaam voelt, dat ze het leven soms maar niks vindt, dat ze heel treurig kan zijn, maar dat nooit laat zien aan het publiek. En dat Playboy iets minder dan vijf ton bood om haar naakt te mogen fotograferen. Al die zinnen worden begeleid door een stralende glimlach.

Hoewel het gesprek met haar toevallig niet de meest boeiende uitspraken oplevert, is Van Gogh een prachtig interviewer. Omdat hij laat zien dat hij onzeker is, af en toe een lijntje coke snuift, en zegt niets van de liefde te weten, is de geïnterviewde geneigd haar eigen slechtigheden ook aan hem toe te vertrouwen. Als hij het niet begrijpt, wie dan wel?

Bovendien reageert hij heel direct. Wie onnozele dingen uitkraamt, krijgt ze onmiddellijk terug. Van Gogh ruikt en voelt wanneer iemand twijfelt en slaat dan zijn slag.

Je moet alleen niet zo ontzettend mooi zijn als Katja Schuurman. Dan kan het nog wel eens goed aflopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden