Van Gogh krijgt met actie van Fossil Free Culture oor aangenaaid

De ingezonden brieven van dinsdag 16 mei.

Protest van kunstenaarscollectief Fossil Free Culture bij het Van Gogh Museum, op 14 mei. Beeld Twitter

Brief van de dag: naai Van Gogh geen oor aan

Bij de veel te zwaar bestrafte actie van kunstenaarscollectief Fossil Free Culture (Ten eerste, 15 mei) wordt voorbijgegaan aan een belangrijk probleem met de culturele instellingen in Nederland. Sinds Halbe Zijlstra's rampzalige ingrijpen in het budget van dergelijke instellingen (honderden miljoenen per jaar minder), moeten musea en andere culturele instellingen zich wel in allerlei bochten wringen om het hoofd boven water te houden. De VVD wil natuurlijk ook dolgraag dat het bedrijfsleven overal een vinger in de pap krijgt en dat snelle managers het stokje overnemen van gedegen conservatoren met veel inhoudelijke kennis.

Een museum heeft nu twee opties. Eén: ze veranderen gebouw en collectie in een soort lunapark, waarbij museumbezoek een 'ervaring' wordt, met allerlei niet of nauwelijks aan de collectie gerelateerde toeters en bellen, inclusief het museumrestaurant. Ze halen een dure topkok binnen (zie de voormalige Michelinster van het Wereldmuseum Rotterdam) en laten onbetaalde 'stagiairs' het echte museumwerk doen. Cultuur met frituur.

Twee: ze zoeken sponsors. Shell is een moeilijk te overschatten sponsor van cultuur en dus een logische keuze voor de tot de bedelstaf gedwongen musea. Gezien de volstrekt onwenselijke financiële situatie waarin musea zich bevinden, is het eigenlijk zelfs een pluspunt dat cultuur met olie-inkomsten wordt ondersteund. Het Van Gogh Museum krijgt met de actie van Fossil Free Culture onterecht een oor aangenaaid.

Pieter Roth, 's-Hertogenbosch

Provo

U schrijft dat Provo zichzelf in 1967 ophief met een 'door Roel van Duijn georkestreerde happening in het Vondelpark' (Ten eerste, 15 mei). Volgens historicus James Kennedy 'was dat het beste wat hij (Van Duijn) kon doen'. Maar het was niet Roel van Duijn die tot de opheffing van Provo besloot, hij was daar zelfs tot vlak voor die 13de mei zeer op tegen. Het waren provo's als Rob Stolk en Hans Tuynman die, gesteund door veel anderen, het besluit namen en het doorzetten.

Nico van Apeldoorn, Amsterdam ex-provo

Geen Provo

In het onderschrift bij de grote foto uit 1965 van de sitdownactie voor een herenkapper die weigerde jongens met lang haar te knippen (Ten Eerste, 15 mei) word ik 'provo' genoemd. Als medeoprichter van Hitweek (samen met Willem de Ridder) had ik echter weinig op met Provo. Omdat ik mij niet wil tooien met valse veren, graag deze rechtzetting.

Peter J. Muller, Amsterdam

Peter J. Muller in het midden. Beeld anp

Zero points

Peter Buwalda legt op geheel eigen wijze uit waarom Bob Dylan geen Nobelprijs voor de literatuur verdient: zonder argumenten en zonder feiten (V, 12 mei). Zo mijdt hij de factchecker. Denkt hij, want het is Blowin' in the Wind en niet Blowing in the Wind. Menig scholier maakte deze fout al eerder, hoor, Peter. Dylans op 10 december in Stockholm bij de Nobelprijsuitreiking voorgedragen Banquet Speech bevat meer humor, wijsheid en (on)bescheidenheid dan Peter Buwalda nog bij elkaar zal schrijven. 'Toch goed dat er een God is', om met Gerard Reve te spreken.

Jolt Bosma, Haarlem

Gif in de tuin

Tuinierkundige onkunde ligt ten grondslag aan bestrijdingsmiddelen in ons toekomstige drinkwater (Ten eerste, 13 mei). De problemen die tuiniers met een spuit gif hier en daar denken op te lossen, lopen zelfs zonder milieuvriendelijke maatregelen zelden zo uit de hand dat de hele tuin eraan ten onder gaat.

Daarnaast is het een uiting van kennis en kunde als het ecologische systeem van de tuin zo gemanipuleerd wordt, dat onkruid of plagen nooit een probleem vormen. Hoe meer biodiversiteit in een tuin, hoe minder problemen een tuinier doorgaans heeft. Want al die verschillende levensvormen houden elkaar in evenwicht.

Ook economisch gezien is de inzet van gif een domme zet. De middelen zijn over het algemeen zo duur dat de bescherming dikwijls meer kost dan het vervangen van de getroffen plant!

Dirk Hulst, Den Haag

Consument of computer

Volgens Koen Haegens (Zaterdag, 13 mei) zetten bedrijven de consument in als arbeidskracht. Dat klopt niet. De werkelijkheid is dat personeel werd vervangen door computers.

Het handelen van de consument is beperkt gewijzigd. Je keuze aanklikken tegenover mondeling doorgeven. Een financieel adviseur raadplegen of een website bekijken. Betalen aan de balie of op een automaat. Waar zit dat extra werk precies? De-computer-doet-het was een betere titel voor het artikel geweest.

Tom Luinge, Amsterdam

Stones

Martijn van Calmthout schreef zaterdag in de Volkskrant (Sir Edmund) dat volgens de wetenschap twee leden van de Rolling Stones al dood hadden moeten zijn. Dit klopt inderdaad. Brian Jones en Ian Stewart stierven respectievelijk in 1969 en 1985.

Koen Smilde, De Bilt

Mick Jagger en Keith Richards Beeld afp

Ontroerd

Ik was buitengewoon ontroerd toen ik in de Volkskrant van maandag zoveel positieve aandacht ontdekte voor het kampioenschap van Feyenoord. Geweldig dat uw (Amsterdamse) verslaggevers zoveel mooie teksten produceerden voor onze Rotterdamse club. Dat had ik nooit verwacht. Heel veel dank hiervoor.

Henk van Noordwijk, Puttershoek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.