Van Gogh dacht aan moslimserie

Kort voor zijn dood heeft filmmaker Theo van Gogh toegezegd een dramaserie te regisseren voor de Nederlandse Moslim Omroep...

Van Gogh werd op 2 november 2004 vermoord door Mohammed B. De door Van Gogh geregisseerde dramaserie, onder de titel Duizend en één dag, zou gaan over moslimjongeren die worstelen met hun geloof. Het verhaal zou worden verteld vanuit het perspectief van een 12-jarige Marokkaanse jongen. Volgens NMO-directeur Frank William, die meerdere gesprekken met Van Gogh voerde, wilde Van Gogh met de serie een brug slaan naar de moslimgemeenschap.

Oud-VARA-dramaturg Jan Rutger Achterberg, die ook bij de gesprekken was en de serie uitwerkte met scenarioschrijfster Ingrid Willemse: ‘Na zijn dood op 2 november 2004 hebben we nog in Theo’s computer laten kijken – die toen bij de politie stond – om te zien of hij die brief aan moslims al had geschreven. Maar we hebben niks kunnen vinden.’

Van Gogh was al begonnen met het zoeken naar geschikte acteurs. Zijn compagnon Gijs van de Westelaken zou de productie doen. Het idee om Van Gogh te vragen, kwam van Joop Daalmeijer, die destijds netcoördinator was. Daalmeijer zegt Van Gogh mede te hebben aanbevolen omdat die zo goedkoop werkte. ‘De NMO heeft weinig geld, de serie moest wel op een Van Gogh-wijze worden gemaakt.’ Van Gogh maakte eerder de succesvolle serie Najib en Julia voor de AVRO.

Over het budget van de NMO stelde VVD-Kamerlid Örgü eerder dit jaar Kamervragen. De reserves van de moslimomroep (3,5miljoen euro) zouden veel te hoog zijn. NMO-directeur William zegt nu dat geld bewust te hebben ‘gespaard voor dramaseries’.

De NMO wil de serie nog altijd maken, maar de scripts van Duizend en één dag zijn na de moord op Theo van Gogh aangepast. Dramaturg Jan Rutger Achterberg: ‘Die oude versie noemen we nu de naïeve versie. Dit wordt een hardere en heftige serie, waarin de broer van de hoofdpersoon radicaliseert.’ Filmer Eddy Terstall heeft toegezegd de nieuwe versie te begeleiden.

Waar en wanneer de serie wordt uitgezonden, is nog niet bekend. De NMO komt zendtijd tekort, nu het de televisie-uren per 1 september moet delen met de NIO (Nederlandse Islamitische Omroep).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.