Van godshuis naar meditatietempel

De komende tien jaar worden in Nederland naar schatting zo'n 1.100 kerken, een kwart van het totale aantal, gesloten of, zoals de rooms-katholieken het uitdrukken, aan de eredienst onttrokken. Voor de betrokkenen is dat een pijnlijke gebeurtenis. Want 'een kerk wandelt van de wieg tot het graf met het leven mee', zei een koster over dit 'stille leed van katholiek Nederland'. Dat leed wordt vooral gevoeld als een kerk na bewezen diensten wordt gesloopt of een bestemming krijgt als meubelhal of eetgelegenheid.

Daarvan was bij de rooms-katholieke Sint Victor en Gezellenkerk in het Gelderse Afferden geen sprake. In oktober werd de laatste mis er gecelebreerd en in december werd het vroegere gebeds-huis (voor een bedrag van om en nabij 600 duizend euro) verkocht aan de Stichting Dhammakaya Nederland, wegbereider van een gelijknamige Thais-boeddhistische meditatietechniek. De vroegere kerk is nu een meditatieruimte. In de pastorie woont een wisselend aantal monniken.

Zaterdag werd de tempel met een feestelijke, massaal bezochte bijeenkomst gewijd. 'Op deze manier hebben we dank willen betuigen aan de inwoners van Afferden', zegt Luang phi ('eerwaarde monnik') Sander Khemadhammo, die eerder Sander Oudenampsen heette. 'Ze hebben ons met een glimlach ontvangen, ze boden ons hun diensten aan en ze lieten ons weten wanneer we de vuilnis op straat mochten zetten.'

De transformatie van kerk naar tempel kreeg de afgelopen maanden haar beslag. Eerst werden roerende zaken verwijderd die herinnerden aan het katholieke verleden van het ruim 125 jaar oude gebouw - zoals een groot altaarkruis, heiligenbeelden, het hoogaltaar, de twee zijaltaren en de kerkklok. Vervolgens namen timmerlieden, loodgieters en elektriciens de kerk en de pastorie onder handen en maakten de monniken en hun helpers hun opwachting in Afferden. De vroegere kerk huisvest geen gesloten gemeenschap. Iedereen mag er voor een bescheiden bedrag mediteren - onder het genot van een kop thee.

Tekst: Sander van Walsum - Foto's: Marcel van den Bergh

Een monnik heeft in de kerk zijn tentje opgezet waar voorheen het altaar stond. Marcel van den Bergh
Pastoor Jos Hermans kijkt toe bij de officiële sleuteloverdracht van de Sint Victorkerk aan boeddhistische monnik Sander Khemadhammo. Marcel van den Bergh
De kerkklok van de Sint Victor in Afferden wordt weggereden. Marcel van den Bergh
Twee monniken pakken een zojuist gearriveerd Boeddhabeeld uit. Marcel van den Bergh
Een parochiaan wordt ondersteund na bezichtiging van de transformatie van de kerk. Marcel van den Bergh
Een monnik heeft in de kerk zijn tentje opgezet. Marcel van den Bergh
Khemadhammo wordt door kadastermedewerkers geïnformeerd over zijn perceel. Marcel van den Bergh
Twee loodgieters sluiten zich aan bij meditatie en gebed voor de lunch.

Marcel van den Bergh
Officiële opening en wijding tot tempel met boeddhistische monniken van de Dhammakaya. Marcel van den Bergh

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.