Van Gentile tot Laseroms, oftewel: de doodschop

G OED nieuws: Hans Kraay junior gaf deze week in een interview met een verslaggever van de GPD prijs dat hij sinds een jaar de balans in zijn leven heeft gevonden....

Paul Onkenhout

Wat hij niet kon, was voetballen. Hij kon wel schoppen. Hij kon eigenlijk alleen maar schoppen. Vaak lachte hij er bij. Kraay in het interview: 'Ik heb Bergkamp wat afgeschopt. De toenmalige De Graafschap-trainer Simon Kistemaker zei dan voor de wedstrijd tegen mij: De eerste de beste bal maar meteen een zaag.'

En Kraay deed dat dan maar, net zoals al die slagers die er voor hebben gezorgd dat Van Basten zijn loopbaan moest beëindigen. Hij had de balans in zijn leven nog niet gevonden, zullen we maar zeggen.

Maar mooie anekdotes levert het wel op natuurlijk, dat geschop. Kraay vertelt dat zijn misdaden ooit een column van Jan Mulder in de Volkskrant tot gevolg hadden. Kraay zag er de humor wel van in, ook al had hij de balans in zijn leven toen nog niet gevonden, en belde Mulder op om hem met de column te complimenteren.

'Dat vond hij weer leuk en hij riep ''Dus no hard feelings?'' en ik zeg ''Sans rancune.'' ''Hans, hartstikke sportief'', riep-ie. ''Dat was het?'' Ik zeg: ''Ja, oh Jan nog één ding. Zondag spelen we tegen FC Twente en die zoon van je schop ik hartstikke dood. Dag Jan.'' En ik gooi meteen de haak erop.

Belde hij terug en zei: ''Dat vind ik wel humor.'' Ik zeg: ''Nee Jan, dit is geen humor.'' En dat was het ook niet. Ik heb Youri overal geschopt waar ik hem kon raken.' (Vroeger stopte Kraay vermoedelijk na schooltijd een rietje in het achterste van een kikker en blies hij net zo lang tot het beest uit elkaar spatte.)

Voetballers noemen een overtreding die je loopbaan onmiddellijk kan beëindigen, een doodschop. Doodschoppen dienen streng te worden veroordeeld, maar hebben vreemd genoeg ook iets aantrekkelijks. Ze dragen bij aan de heroïek van het voetbal. En aan de tragiek, als de gevolgen ernstig zijn.

Dit alles overdacht hebbende, riep ik woensdag in Eindhoven een representatieve afvaardiging bijeen van voetbalverslaggevers. (Oké, we zaten te wachten op het begin van PSV - Zimbru Chisinau, maar toch.)

Op mijn verzoek bogen Henk Evenblij van De Telegraaf, Chris van Nijnatten van het Algemeen Dagblad en Matty Verkamman van Trouw zich over de doodschop en andere gewelddadigheden van Nederlandse spelers door de jaren heen.

Om in het overzicht te worden opgenomen, moet de dader of het slachtoffer enige bekendheid genieten (1). Enkele uitzonderingen daargelaten moet het slachtoffer geblesseerd zijn geraakt (2). De overtreding moet ten slotte bovendien gevoelens van verontwaardiging hebben opgeroepen (3).

In willekeurige volgorde:

* Marco Gentile (FC Den Haag) versus Romario (PSV). Romario brak een kuitbeen en nam op halve kracht deel aan het WK van 1990.

* Joep Beckers (Sittardia) versus Beertje Kreijermaat (Feyenoord). Na de overtreding haalde Kreijermaat nooit meer zijn oude niveau.

* Edwin Gorter (FC Utrecht) versus Björn van der Doelen (PSV). Vinger in oog.

* Willem van Hanegem (Feyenoord) versus Arie Haan (Ajax). Zo, zei Van Hanegem tegen Haan die kermend van de pijn op de grond kronkelde, nu ben je een halve haan.

* Willem van Hanegem (Feyenoord) versus Johan Neeskens (Ajax).

* Nico Jansen (FC Amsterdam) versus Jan van Beveren (PSV). Litteken nummer één.

* Koos Waslander (Excelsior) versus Jan van Beveren (PSV). Litteken nummer twee.

* Paul Bosvelt (Feyenoord) versus Dennis Irwin (Manchester United). De coach van de Engelsen, Ferguson, noemde de overtreding briesend van woede 'A fucking disgrace'.

* Hans Gillhaus (PSV) versus Jean Tigana (Bordeaux). De overtreding van Gillhaus kreeg een extra dimensie toen een andere PSV'er, Ronald Koeman, in een interview verklaarde: 'Die doodschop van Gillhaus was klasse.'

* Martien Vreijssen (NAC) versus Willy van de Kerkhof (PSV).

* Alle overtredingen van Johan Derksen, momenteel adjunct-hoofdredacteur van Voetbal International, voorheen profvoetballer van onder meer Veendam, Haarlem en MVV.

* Frank Rijkaard (Ajax) versus Paul Nortan (RKC).

* Jopie Butter (Go Ahead) versus Piet Lagarde (Sportclub Enschede). Lagarde heeft sindsdien nog maar één nier.

* Fred van der Hoorn (FC Den Bosch) versus Danny Hesp (Ajax). Hoe, in 1988, een veelbelovende loopbaan door één schop om zeep werd geholpen. De overtreding maakte een tijd lang deel uit van de leader van Studio Sport, totdat Hesp de redactie verzocht daarmee te stoppen. Hij kon het niet meer aanzien.

* Harvey Esajas (Feyenoord) versus Ronald Schouten (Helderse selectie). De zogenaamde Helderse Affaire: Schouten brak zijn kaakbeen en de dader ging vrijuit.

* Jan Wouters (Ajax) versus Alex Pastoor (Volendam). Elleboogstoot.

* Jan Wouters (Nederland) versus Paul Gascoigne (Engeland). Elleboogstoot.

* Jan-Willem van Ede (FC Utrecht) versus Danny Hoekman (Roda JC). Unieke zaak: twaalf jaar later werd Van Ede veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.

* Heel veel overtredingen van Wim Suurbier (Ajax) en Hugo Hovenkamp (AZ'67). Hovenkamp verklaarde ooit: 'Als we in het Nederlands elftal speelden, wedde ik met Willem Suurbier altijd om een geeltje. Wie het eerst zijn tegenstander plat had, met verzorger op het veld, had gewonnen'.

* Henk Fräser (Feyenoord) versus André Ooijer (Roda JC).

* Dick Nanninga (Roda JC) versus Nico van Zoghel (Go Ahead). Had je maar geen keeper moeten worden, zei Nanninga nadat hij het gezicht van Van Zochel had opengetrapt.

* Bertus Quaars (PSV) versus Gerrit Griek. Wat de kopstoot zo bijzonder maakte, was dat Griek grensrechter was. Quaars werd overigens zwaar gestraft: hij is al jarenlang eigenaar van een parketwinkel.

* Henk Vos (Feyenoord) versus Vera Rantanen (FC Jazz).

* Theo Laseroms (Feyenoord) versus Jan Veenstra (Go Ahead). Volgens Evenblij zag Laseroms het hoofd van Veenstra voor de bal aan. Maandenlang moest Veenstra zich beperken tot vloeibaar voedsel.

Laten we hopen dat alle zondaars inmiddels de balans in hun leven hebben gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden