Van Gent: GroenLinks heeft al een jaar geen leiding

De leiding van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks functioneert al een jaar niet meer. Dat zegt scheidend Kamerlid Ineke van Gent vandaag in een interview met de Volkskrant.

Groenlinks vice-voorzitter Ineke van Gent nam afscheid van de partij tijdens het congres in Utrecht. Het congres stond vooral in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Beeld null
Groenlinks vice-voorzitter Ineke van Gent nam afscheid van de partij tijdens het congres in Utrecht. Het congres stond vooral in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september.

'Jolande (Sap, red.) is fractievoorzitter, ik vice-voorzitter en Tofik Dibi secretaris. Maar dat bestuur functioneerde sinds de zomer van 2011 niet meer', aldus Van Gent. 'Er was niet de juiste chemie, laat ik het zo zeggen. We zijn ieder onze taken blijven uitvoeren, maar zonder wekelijkse vergaderingen van het fractiebestuur.'

Volgens Van Gent rommelde GroenLinks een beetje door. 'Ik zit al anderhalf jaar de fractievergaderingen voor. Dat vroeg Jolande, het geeft haar een vrijere rol.'

Afscheid
Van Gent neemt binnenkort afscheid, na 14 jaar Kamerlidmaatschap. Haar laatste jaar was het rumoerigste. Collega Mariko Peters kwam in opspraak, fractieleider Sap stelde teleur tijdens de algemene beschouwingen en de helft van de fractie kwam vorig jaar zomer niet opdagen bij een belangrijk debat over de euro.

Ook de chaotische aanloop naar de lijsttrekkersstrijd tussen Sap en Dibi bracht de partij veel negatieve publiciteit. Van Gent noemt die lijsttrekkersverkiezing achteraf 'afschuwelijk'. 'Er zijn fouten gemaakt. Neem die lijsttrekkersverkiezing... ik ben voor openheid, flexibiliteit.'

Dibi klaagde eerder dit jaar dat de werksfeer in de fractie slecht is sinds Sap het leiderschap eind 2010 overnam van Femke Halsema.

Lees vandaag het hele interview met Ineke van Gent in de Volkskrant.

Moties
Ineke van Gent heeft 1.157 moties ingediend of mede-ingediend. Daarvan zijn er 347 aangenomen, 549 verworpen, 40 ingetrokken en 105 vervallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden