Van Gelder verliest kort geding en mag niet terug naar Rio

Het NOC*NSF hoeft niet terug te komen op de beslissing om Yuri van Gelder niet meer te laten deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald. Van Gelder werd maandag weggestuurd nadat hij alcohol had genuttigd buiten het olympisch dorp. Volgens zijn advocaat was deze straf buitenproportioneel, omdat de 33-jarige turner slechts 'vier tot vijf' biertjes zou hebben gedronken.

Redactie
Yuri van Gelder in de rechtbank. Beeld anp
Yuri van Gelder in de rechtbank.Beeld anp

Met het kort geding hoopte Yuri van Gelder terug te kunnen keren naar Rio, om daar deelname aan de olympische finale op de ringen te kunnen afdwingen. Ook eiste hij een eersteklas- of businessclassticket terug naar Rio, en een dwangsom van 150 duizend euro. Het NOC*NSF betreurt dat het tot een rechtszaak heeft moeten komen. 'We kunnen dit nu voor de rest van de Olympische Spelen achter ons laten.'

Met de uitspraak van de rechter is de finale op de ringen maandag definitief buiten bereik voor Van Gelder. Zijn plek is inmiddels al vergeven. De Fransman Danny Pinheiro Rodrigues vervangt hem. Van Gelders advocaat heeft laten weten dat hij niet in beroep gaat tegen de beslissing.

'Vier tot vijf biertjes'

Volgens advocaat Cor Hellingman heeft Van Gelder vier tot vijf biertjes gedronken in het Holland Heineken House. Daarna zou hij zijn gasten hebben begeleid naar hun appartement in Rio de Janeiro, om vervolgens zijn vriendin en zijn collega-turner Jeffrey Wammes op te halen bij een nachtclub.

Al die tijd, verklaarde Van Gelder tijdens de zitting zelf, zou hij niet hebben gedronken. Iets na vijf uur 's ochtends keerde hij terug in het olympisch dorp. Van Gelder miste de ochtendtraining van de volgende dag - een training waar zijn coach Bram van Bokhoven hem via Whatsapp van op de hoogte had gesteld. Van Gelder verklaarde dat hij dit bericht niet heeft gelezen.

Volgens Knijff had Van Gelder twee dagen eerder ook al het olympisch terrein zonder toestemming verlaten, om zijn vriendin op te halen van het vliegveld. De advocaat stelde vast dat er sprake was van een 'ernstige vertrouwensbreuk' tussen het NOC*NSF en Van Gelder.

Yuri van Gelder in de rechtbank. Beeld anp
Yuri van Gelder in de rechtbank.Beeld anp

'Daar heb ik schijt aan'

Yuri van Gelder werd maandag naar huis gestuurd. Chef de mission Maurits Hendriks zag geen andere mogelijkheid dan de turner uit het olympisch dorp te verwijderen, omdat hij 'de normen en waarden die gelden binnen TeamNL en de turnploeg op grove wijze heeft overschreden'.

Het wegsturen van Van Gelder is gebeurd op verzoek van zijn coach. Dat zegt Van Bokhoven zelf tegen de Telegraaf. Advocaat Knijff verklaarde dat Van Bokhoven naar Van Gelder 'niet drinken en om twaalf uur thuis zijn' had geappt, nadat de turner zei dat hij onderweg was naar het HHH. Het werd vele uren later. Bovendien zou Van Gelder, op de vraag of zijn gedrag verstandig was, hebben geantwoord: 'Daar heb ik schijt aan.'

Van Gelder met zijn coach Bram van Bokhoven (R). Beeld anp
Van Gelder met zijn coach Bram van Bokhoven (R).Beeld anp

Cocaïne

Van Gelder heeft een turbulent verleden. Na de wereldtitel in 2005 en Europese titels in 2005, 2008 en 2009 wordt hij betrapt op het gebruik van cocaïne. Hij gebruikte de drug al jaren, zou hij zelf toegeven. Van Gelder werd een jaar geschorst door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, en mocht niet meedoen aan de Spelen van 2012. Na een comeback plaatste hij zich voor de toestelfinale in Rio. Minister Edith Schippers van sport noemde de zaak vrijdagochtend 'een groot persoonlijk drama' voor Van Gelder.

null Beeld Pim Ras
Beeld Pim Ras

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden