Van Gelder: 'Ik ben WK-waardig en voel me 26: ik stop er echt nog niet mee, hoor'

Yuri van Gelder (34) heeft zaterdag een doel: de limiet turnen voor de WK. De specialist aan de ringen is vol vertrouwen. Wat kan er nou mis gaan?

Yuri van Gelder bij aanvang van zijn oefening zaterdag Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Yuri van Gelder kan zich na een interview voor de camera van de NOS niet meer inhouden. 'Potverdomme', vloekt de ringenspecialist als de microfoon is opgeborgen. De frustratie en teleurstelling over zijn val bij de cruciale afsprong komen eruit. Hij heeft het felbegeerde startbewijs voor de WK turnen verspeeld. Een blok magnesium stuitert later over een mat.

In de trainingshal van zijn club Flik-Flak in Den Bosch gaat zaterdagmiddag alle aandacht uit naar Van Gelder en niet naar de zes die hun WK-limieten al op zak hebben. Pupillen en junioren verdringen zich bij een raam om een glimp op te vangen van Van Gelder. De gymnasten uit de voorlopige WK-selectie kijken met bondscoach Bram van Bokhoven van een afstandje toe. De aanmoedigingen van hen zijn spaarzaam, alsof hij een buitenbeentje is.

Feitelijk gezien is Van Gelder ook uit de gratie geraakt bij de Nederlandse ploeg. Ondanks zijn nationale titel op de ringen in juni laat Van Bokhoven de 34-jarige Van Gelder buiten de voorlopige, negenkoppige selectie voor de WK in het Canadese Montreal in oktober. De oefening op het NK, beoordeeld met een score van 14,300 punten, heeft Van Bokhoven niet overtuigd. De coach stelt de limiet voor het WK op 14,983 punten, gelijk aan het brons bij de EK in Roemenië.

Van Gelder krijgt twee kansen om het ongelijk van zijn oud-coach Van Bokhoven te bewijzen. Die van vorige week laat hij schieten. Zijn afsprong is naar eigen zeggen niet volmaakt en zijn coach Hassan Zaazouz wil de extra week gebruiken om de conditie verder op peil te brengen. Van Gelder weet: ik heb maar één kans, alles komt aan op dit moment.

Een tikkeltje nerveus klimt de wereldkampioen van 2005 en drievoudig Europees kampioen turnen (2005, 2008 en 2009) even na half vier in de ringen. Er heerst rust in de hal, die is opgefleurd met drie affiches. Kijkt Van Gelder naar rechts, dan ziet hij zichzelf levensgroot afgebeeld in de kenmerkende breedtehang, naast Jeffrey Wammes en de Belg Kristof Schroé.

Het is een afbeelding van de jonge Van Gelder. Van ver voor zijn trip door het nachtleven van Rio in de aanloop naar de Olympische Spelen, een kroegentocht die hem fataal wordt. Zijn coach Van Bokhoven stuurt hem naar huis.

De breedtehang, de omgekeerde breedtestand zijn strak en duren langer dan 2 seconden. Alleen een verkeerde afsprong, de salto met een hele schroef, kan de WK-limiet in de weg staan. Van Gelder maakt een flinke heupzwaai, een salto en dan gaat het mis. Hij komt niet goed uit met de schroef. Hij landt op zijn voeten, valt voorover en met zijn knieën en zijn handen raakt hij de blauwe mat. De vierpuntslanding betekent een punt aftrek en een score van 14,225 punten. Zijn WK-droom spat uiteen. Als versteend staat hij secondenlang onder de dwarrelende ringen.

Van Gelder sluit zich voor even af met zijn coach Zaazouz en bekijkt de beelden op diens telefoon. Zaazouz geeft hem een tikje op de rug. Van Gelder houdt zich groot en moedigt Anthony van Assche aan, zijn concurrent aan de ringen die 14,525 punten scoort en ook onder de limiet blijft.

De Brabander klimt weer in de ringen voor een trainingsoefening, puur om zijn conditie te bevorderen. Zijn oefening en afsprong zijn vloeiend, maar ja, die worden niet beoordeeld door een zeskoppige jury.

Heeft hij een plan B? 'Dat had ik wel voor volgend jaar, maar niet voor nu. Ik dacht: ik haal het. Ik was zo zelfverzekerd. Dat plan moet ik voor mezelf houden, maar ik ben er nog niet klaar mee.' Van Gelder zinspeelt op een vervolg bij de World Cups in september, waar hij de WK-limiet wil turnen. 'Er zijn nog andere mogelijkheden. In mijn geval kan er in een maand veel gebeuren.' Ook coach Zaazouz wil niks kwijt over het vervolg.

Tekst gaat verder onder de foto

Na de afsprong zit Yuri van Gelder op handen en knieën en kan hij de WK vergeten Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Haast is geboden bij Van Gelder. In januari loopt zijn A-status af bij sportkoepel NOCNSF, dat hem een pakket aan vergoedingen en voorzieningen geeft. Zaazouz coacht Van Gelder op vrijwillige basis en logeert doordeweeks bij familie in Eindhoven. Hij woont in Amsterdam. 'Dat blijf ik doen als ik bij hem een stijgende lijn ontdek. Conditioneel, mentaal en technisch heeft hij zich de afgelopen twee maanden ontwikkeld. Hij is 34, maar een getal is een getal. Pas als hij te lang blijft stilzitten, gaat de leeftijd meetellen.'


Zaazouz heeft een trainingsplan tot de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Voor de grenzeloze optimist Van Gelder is er geen reden voor een afscheid. 'Ik klamp me vast aan de goede kwaliteit van de oefening. Bij de afsprong moet ik gewoon staan, dan had ik de limiet gehaald. Ik ben WK-waardig en voel me 26. Ik stop er echt nog niet mee, hoor.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden