Van Geel: eigenaar van hybride auto bevoordelen

Auto's met zowel een benzinemotor als een elektromotor moeten in de toekomst goedkoop of zelfs gratis kunnen parkeren. Dat idee oppert staatssecretaris Van Geel van Milieubeheer....

Van onze verslaggever Sanne ten Hoove

Eigenlijk heeft Van Geel niets te zeggen over het gemeentelijk parkeerbeleid. 'We willen gemeenten slechts prikkelen creatiever mee te denken over het verbeteren van de luchtkwaliteit', zegt zijn woordvoerder. Van onwil is geen sprake, benadrukt hij. 'Ze moeten alleen op een goed idee worden gebracht.'

De Haarlemse milieu-wethouder Grondel spreekt liever van een 'schattig idee'. Hij vreest dat een fikse parkeerkorting weinig zoden aan de dijk zet. 'Een parkeervergunning in Haarlem kost 100 euro per jaar. Haal de helft eraf en je betaalt vijftig euro. Daarvoor koop je toch geen andere auto? Bovendien: Hoe kan een parkeermeter zien wie een hybride auto heeft? Straks belanden we in ingewikkelde, fraudegevoelige systemen met pasjes enzo.' Volgens Grondel kan Van Geel beter de invoering van aardgasbussen financieel stimuleren.

Toch komt zijn idee geenszins uit de lucht vallen. Het adviesbureau CE had een milieubewuster gemeentelijk parkeerbeleid bovenaan het lijstje van aanbevelingen gezet. De milieuvoordelen zijn juist groot, mits elk type auto een eigen tarief krijgt en alleen vergunninghouders meedoen. Automatisch moeten bezitters van extra vervuilende terreinauto's dieper in de buidel tasten. Dat laatste ziet Van Geel vooralsnog niet zitten. Wel biedt het rijk belastingvoordeel aan kopers van hybride auto's. De korting kan oplopen tot 7500 euro.

Toch is Milieudefensie teleurgesteld in Van Geel. 'Het enige dat hij kan bedenken is financiële voordeeltjes bieden. Hij kan beter luisteren naar gemeenten die tachtig kilometer willen invoeren op stadssnelwegen. Dat heeft meer rendement', zegt woordvoerder Wijnhoven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden