Van Gaal

ER SCHIJNT in dat hele grote land Spanje nog maar één enkel medium te zijn dat bereid is Louis van Gaal te steunen: radiostation Cope, eigendom van de Spaanse bisschoppen....

MARCEL VAN LIESHOUT

Ondanks de absentie van de meest invloedrijke aller Spaanse bisschoppen, deze verblijft sinds zaterdag 14 november bij ons, zocht de katholiek Van Gaal maandagnacht troost en verlichting bij Cope.

Uit een artikel in het Algemeen Dagblad van gisteren maak ik op dat FC Barcelona's Zwarte Piet (binnenkort dalen er in Camp Nou geen witte zakdoekjes meer neer maar vuistdikke enquêterapporten met schreeuwend opschrift: 167,3 procent van socio's EIST!! ontslag) liefst een uur lang te biecht ging bij radiostation Cope.

Een uur! Wij inktkoelies krijgen een kwartier.

Nu weten we het dus zeker: hij is wanhopig.

De mathematica van de inschuivende 4 die ruimte maakt voor de switchende 6 opdat de hangende 10 de kaatsende 9 kan aanspelen om eventueel de penetrerende 7 in de 16 vrij te zetten is verruild voor een oeroud concept: bidden en hopen dat het goed gaat.

Hè gelukkig, Van Gaal is weer teruggekeerd op aarde.

De èchte almachtige bleek nog niet terstond tot hulp bereid (de kus op de zegelring van de radiodirecteur was nog niet opgedroogd of ja hoor, Real Madrid wint de wereldbeker) maar uit eigen ervaring - een Parool-collega noemt mij de Zingende Akoliet - weet ik dat verlossing mogelijk is, mits de smeekbedes herhaald worden.

Dus, hup, komende maandagnacht weer, Louis! Pakt mijn wereldontvanger radio Code?

Nee echt, ik ben blij. Zo blij zelfs dat ik zou willen zeggen....moment, het koste me enige moeite,...dat ik dus zou willen..., laat ik maar de woorden aanhalen van de radio-interviewer, zeg maar de Spaanse Ad Langebent:

'Louis', zo besloot deze maandagavond, 'Louis, je bent een aardige man. Ik wil graag je vriend zijn.'

(Dat was niet cynisch bedoeld, schrijft de AD-correspondent er voor de zekerheid bij)

Zeker weten dat Cruijff ook een vaste gast was bij Code: 'Voetballers moeten jong trouwen, kinderen krijgen.' Dus nou niet lullig doen, Louis, keer Johan de andere wang toe, en hup, Zenden op zijn verantwoordelijkheid aanspreken! Hoeveel Cocuutjes zijn er eigenlijk?

Komende maandag vergadert het bestuur van FC Barcelona over Van Gaal. Vreest niet, aardige man! Nog zie ik de tv-beelden voor me van de verbouw van jouw kantoortje in Camp Nou. De kapel bij de spelerstunnel, Louis! De kapel! Een nieuwe Sagrada Familia moet er komen, de sloperskogel door het kerkje!

Vreest niet, aardige man. Er is altijd nog een weg terug. Al mijn meelijkwekkende Ajax-vrienden worden dezer dagen moe van mijn Feyenoord-gegrinnik, zwaaien met verlanglijstjes en zingen: 'Hij komt, hij komt..hij komt d' aardige man'

Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden